Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2018, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: Češka proizvodila "novičok"

PRAG - Češka je proizvodila i testirala nervni agens iz porodice "novičok", potvrdio je predsjednik Miloš Zeman državnim medijima, nakon istrage čeških službi bezbjednosti.

"Moramo da zaključimo da je naša zemlja proizvela i testirala `novičok`, iako je proizveden u samo malim količinama koje su kasnije uništene", rekao je Zeman televizijskom kanalu "Barandov".

On je dodao da bi bilo dvolično pretvarati se da nije tako i da nema potrebe lagati, prenosi Russia >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Today.

Zeman je istakao da je svoje zaključke zasnovao na izvještaju češke vojne obavještajne službe koji je pokazao da je nervni agens poznat kao A230, koji je proizveden u češkom Vojnom istraživačkom institutu u Brnu, u stvari, "novičok".

Iako je Češka služba bezbjednosti (BIS) u odvojenom izvještaju saopštila da nervni agens proizveden i testiran u Brnu nije "novičok", već neka druga supstanca, Zeman je nakon analize oba dokumenta izrazio saglasnost sa mišljenjem vojne obavještajne službe.

Zeman je u martu ove godine naredio istragu da li je "novičok" proizveden u Češkoj. Češka Vlada, uključujući ministre spoljnih poslova i odbrane, ranije je kategorično odbacila navode da je "novičok" proizveden u Češkoj.

Prema britanskim navodima "novičok" je korišten u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solsberiju. Velika Britanija je tada odmah optužila Moskvu da stoji iza napada, a Rusija je saopštila da je Češka jedna od zemalja "izvora" novičoka.

Osim Češke, Moskva je navela da su Slovačka, Švedska i sama Velika Britanija mogući "izvori" "novičoka".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

RT: Nema potrebe lagati, Češka je testirala i proizvodila „Novičok“ - Zeman

Izvor: Vostok.rs, 04.Maj.2018

Izvor: Vostok / RT. . Češka je očigledno proizvodila i testirala nervni agens iz takozvane porodice "Novičok", izjavio je predsednik Češke Miloš Zeman. Njegova izjava je usledila nakon istrage koju su sprovele češke službe bezbednosti.. . "Moramo zaključiti da je naša zemlja proizvodila...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.