Želiš da čuješ poj ptica ili glasanje morža?

Izvor: Mondo, 23.Jan.2013, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želiš da čuješ poj ptica ili glasanje morža?

Kako pevaju, zvuče ili se glasaju životinje i pojedine vrste koje, nažalost više ne možemo čuti u prirodi pokazaće va biblioteka zvukova.

Najveća i najstarija kolekcija zvukova iz prirode je digitalizovana i dostupna onlajn na sajtu MacaulayLibrary.org.

Makalej biblioteka, koja se nalazi u okviru ornitološke laboratorije Kornel univerziteta, poseduje naučnu arhivu audio i video zapisa biodiverziteta, prenosi portal Mashable. Snimci koji su bili u analognom formatu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i datiraju čak iz 1929. godine, sada su kompletno digitalizovani i mogu se čuti onlajn. Audio kustos u biblioteci Greg Badni je kazao da je u pogledu dostupnosti materijala, koji je sada na raspolaganju svima na svetu, ovo revolucionaran korak.

Arhivarima je bilo potrebno 12 godina da završe digitalizaciju kolekcija, koja ima približno 150.000 audio snimaka, odnosno 7.513 sati materijala.

Biblioteka sadrži 9.000 različitih vrsta, najviše ptica, ali i kitova, slonova, žaba i primata.

Među najranijim zapisima moguće je čuti pevanje vrapca iz 1929. godine, hor ptica iz Kvinslenda, lemura čiji je glas sličan džez klarinetu, ili morža čije glasanje liči na udaranje čekića pod vodom.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.