Zelenski svojim poklonima papi uvredio hrišćansku veru

Izvor: B92, 17.Maj.2023, 23:02

"Zelenski svojim poklonima papi uvredio hrišćansku veru"

Volodimir Zelenski doneo je papi Franji, poglavaru Rimokatoličke crkve poklone koji su uvreda za hrišćansku veru, piše list "Fato kvotidijano".

Predsednik Ukrajine je, kako se navodi, poklonio ikonu Majke Božije sa Mladencem koji su predstavljeni kao obris i crna mrlja.

"To je trebalo da simbolizuje 'gubitak' ukrajinske dece u sukobu, ali za poglavara Rimokatoličke crkve i sve hrišćane 'gubitak' Isusa mladenca znači gubitak mesije, smisla postojanja same institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << crkve", piše novinar koji se bavi istorijskim temama, pisac i bivši senator Ranijero La Vale.

On istovremeno ukazuje na kontradiktornost u poklonima – papa Franja je poklonio Zelenskom bronzanu statuu maslinove grančice koja simbolizuje mir, kao i svoja dokumenta posvećena miru i bratstvu.

Drugi „verski“ poklon ukrajinske delegacije bio je lik Majke Božije na neprobojnoj ploči na crvenoj „krvavoj“ pozadini i sa prugama u boji ukrajinske zastave.

U članku se navodi da je većina analitičara stekla utisak da su pregovori Zelenskog i pape bili neuspešni, te da je Vatikan „razočaran“.

Tim povodom, ambasador Ukrajine pri Svetoj stolici Andrej Juraš morao je da daje objašnjenja. U intervjuu za list „Korijere dela sera“ on je pojasnio da je Kijev spreman da „sarađuje sa Vatikanom po pitanju određenih tačaka „mirovnog plana“ Zelenskog. U međuvremenu, ukrajinski lider je javno govorio da Kijevu nisu potrebni posrednici za rešavanje sukoba.

Vatikan nije zvanično komentarisao pomenute navode. Kako su saopštili izvori, Zelenski je želeo da papa Franja u potpunosti prihvati njegov „mirovni plan“, što rimokatolički poglavar ipak nije uradio.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik je odbacio papine predloge o posredovanju za postizanje mira.

Ipak, mirovini napori Svete stolice će se nastaviti, navode izvori iz Vatikana za list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.