Zelenski: Eliminisaćemo sve ruske trikove

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 22:59

Zelenski: Eliminisaćemo sve "ruske trikove"

Predsednik Rusije Volodimir Zelenski ukazao je na potrebu jačanja antiruskih sankcija i poručio da svako ko pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije treba da odgovara.

"U budućnosti moramo suštinski ojačati sankcije Rusiji i eliminisati sve ruske trikove u vezi sa tim. Svaka šema za zaobilaženje sankcija je bukvalno ulaganje u teror. Dakle, svako ko pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije mora da odgovara za to", naglasio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Danske Mete Frederiksen u Lavovu, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, još jedan fundamentalni zadatak ove godine je "konfiskacija ruske imovine koja je već zamrznuta, posebno u evropskim jurisdikcijama". "Putin mnogo više ceni novac od ljudskog života i zato će kroz gubitak novca i imovine osetiti pravu cenu svoje agresije", smatra Zelenski.

On je ocenio da je upravo Danska odigrala ključnu ulogu u odobravanju odluke da se Ukrajini isporuče borbeni avioni F-16 i izrazio zahvalnost za svaku manifestaciju "danske podrške našoj zemlji, našem narodu i međunarodnom pravu".

On je podsetio na pokretanje programa finansiranja izvoza preko specijalnog investicionog fonda Danske za podršku isporuke Ukrajini, posebno opreme.

"To je ono što zaista pomaže. Što više zajedničkih rezultata budemo postigli, veća će biti nesposobnost Rusije da ostvari svoje agresivne ciljeve", naglasio je Zelenski. Danska premijerka je izjavila da e borbeni avioni F-16, koje će obezbediti Danska biti isporučeni do leta ove godine.

"Svi smo veoma srećni što će Danska obezbediti ove borce u saradnji sa Holandijom, Belgijom i SAD. Ovo je veoma moćno oružje. Nadam se da ćemo F-16 moći da vidimo u vazdušnom prostoru Ukrajine u bliskoj budućnosti, pre leta", rekla je Frederiksen.

Ona je kašnjenje u transferu borbenih aviona u Ukrajinu objasnila isključivo tehničkim pitanjima koja zahtevaju vreme da se reše.

"Jedini razlog zašto kasnimo sa prebacivanjem F-16 u Ukrajinu je tehničke prirode, zato što je potrebna ozbiljna infrastruktura za održavanje ovih lovaca, a obuka za F-16 je mnogo duža nego za bilo koji drugi sistem naoružanja", rekla je Frederiksen.

Ona je podsetila da je obuka ukrajinskih pilota počela u avgustu prošle godine i da se odvija "veoma brzo i veoma dobro".

Zelenski i premijerka Danske potpisali su danas u Lavovu Sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti. Prethodno su na Marsovom polju Ličakovskog groblja odali počast poginulim braniocima Ukrajine.

Kako podseća kijevska agencija, sutra, 24. februara, navršava se dve godine od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.