Zeleni traže strategiju zaštite vazduha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleni traže strategiju zaštite vazduha

BEOGRAD -

Stranka "Zeleni Srbije" traži hitno donošenje Strategije zaštite vazduha i Nacionalnog programa za postepeno smanjivanje godišnjih maksimalnih nacionalnih emisija zagađujućih materija.

Kako je navedeno u saopštenju "Zelenih Srbije", rupe u ozonskom omotaču predstavljaju jednu od najvećih pretnji životu na Zemlji.

Povodom 16. septembra, Svetskog dana zaštite ozonskog omotača, stranka "Zeleni Srbije" podseća da se ozonski omotač stvarao milijardama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina, "štiteći život na Zemlji".

Kako je navedeno u saopštenju, svedoci smo sve goreg stanja i sve većih oscilacija u vremenu, od neverovatnih vrućina do velike hladnoće.

"Prelaz između godišnjih doba je izgubio svaki smisao, a čini se da nas ništa bolje ne očekuje u budućnosti", rečeno je u stranci "Zeleni Srbije".

Problem stanjivanja ozonskog omotača uočen je krajem sedamdesetih godina, a činilo se kako je za njega nađeno rešenje kada je 1987. godine potpisan protokol u Montrealu kojim su zabranjeni freoni, gasovi do tada upotrebljavani u sprejevima, frižiderima i uređajima za hlađenje.

Tokom godina štetni su gasovi zamenjeni, a ozonski omotač se počeo obnavljati, mada nije dostigao gustinu koju je imao pre 1980. godine.

Do sad postignut uspeh u obnavljanju ozonskog omotača, verovatno će vrlo brzo biti uzaludan, jer se ispuštanje štetnih gasova iz industrijskih postrojenja, poput ugljen dioksida, azotnog dioksida i metana, ne smanjuje, saopštili su "Zeleni Srbije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.