Zečević prepravljao veštačenja pod pritiskom

Izvor: Vesti-online.com, 26.Feb.2011, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zečević prepravljao veštačenja pod pritiskom"

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da je veštak-balističar Berko Zečević podložan političkim i ideološkim pritiscima, i da su njegova ranija veštačenja i ona rađena za potrebe Tužilaštva BiH različita.

"U izveštaju rađenom za tužilaštvo u Hagu, Zečević navodi samo tri lokacije s područja RS s kojih je mogla biti ispaljena granata", rekao je Velimirović i dodao da i dalje ostaju nedoumice jer je Zečević >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pod pretnjom menjao iskaz. Velimirović navodi da je teško ne primetiti da Zečević radi onako kako odgovara Tužilaštvu BiH jer je bio direktni učesnik u tim događajima, pišu "Nezavisne novine".

"Neophodno je za takve stvari angažovati strane stručnjake koji nisu podložni pritiscima", kazao je Velimirović.

Tokom suđenja Karadžiću optuženi je sugerisao da je Zečević prepravljao veštačenja kojima u tužilaštvima u BiH i Hagu nisu bili zadovoljni.

Karadžić je nakon toga podsetio da je na poziv Haškog tužilaštva Zečević 2003. godine napravio "precizniju" analizu eksplozije na Markalama za potrebe suđenja generalu Stanislavu Galiću u kojoj navodi da je granata mogla biti ispaljena s tri položaja koja su bila pod kontrolom VRS i da je jedna granata mogla da usmrti 200 civila. Zečević nije krio da je, zato što je u izveštaj uključio lokaciju na teritoriji Armije BiH, bilo naređeno njegovo ubistvo, a da ga nisu naručili Srbi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.