Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog vrućine nestaju komarci u Finskoj

Finski stručnjaci za insekte saopštili su da je neuobičajeno toplo ljeto u toj nordijskoj zemlji uzelo danak populaciji komaraca koji su u nekim oblastima nestali, posebno u Laponiji, na sjeveru zemlje.

Juka Salmela iz Pokrajinskog muzeja Laponije rekao je za agenciju AP da je toplotni talas isušio tipična staništa komaraca, poput plitkih jezera i drugih vlažnih područja, i da ih je sada mnogo manje nego ranijih godina.

Finska bilježi jedno od najtoplijih i najsuvljih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ljeta, a temperature su u nekim oblastima dostigle 33 stepena Celzijusa.

Visoke temperature registruju se i u oblastima iznad Arktičkog kruga, gdje se nalazi trećina površine Finske.

Salmela je rekao da će zahvaljujući nestanku komaraca posjetioci mnogo više uživati u Laponiji koju su prethodnih godina od kraja juna do avgusta opsjedali komarci.

On je rekao i da je u Finskoj oko 40 vrsta komaraca.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.