Zbog starog vodovoda meštani valjevskih sela bez vode

Izvor: RTS, 25.Dec.2018, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog starog vodovoda meštani valjevskih sela bez vode

Meštani sedam valjevskih sela podno Povlena godinama žive naviknuti na restrikcije vode i to tehničke vode. Vodovod „Kukalj” napravljen je da bi snabdevao 250, a sada snabdeva oko 800 domaćinstava. Mreža je stara četiri decenije, postavljena na nepristupačnom terenu, što valjevskom „Vodovodu" otežava održavanje.
Mesec i po dana bez vode su brojna domaćinstva u selima podno Povlena, Gornjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Donjih Leskovica. Sa starog vodovoda „Kukalj”, koji je bez preciznog plana napravljen 70-ih godina prošlog veka, snabdevaju se i dele iste nevolje i stanovnici dela Lelića, Bogatića i Sušice.

„Nemam od Đurđevdana čestito vode. Zovem ovog šefa, Gvozdena, šta je, kaže, pukla cev u Glavici. Zovem sutradan, nema, kaže, gospođo vode, treba drugima”, žali se Danica Antonijević iz Gornjih Leskovica.
„Problem je što vodovod ubira sredstva svake godine, a ne renovira ništa. Znači, ne ulaže ništa u rekontrukciju te mreže koja je dotrajala”, kaže Mladen Marić iz Sušice.
U manastiru Lelić, koji je problem rešio istražnom bušotinom, vodu za piće toče brojni žitelji iz okoline. Da nije cisterni i rezervoara, koje ima gotovo svaka kuća, ni zimi, leti pogotovo, život u bezvodnim selima ne bi se mogao zamisliti.
„Ja imam ogroman rezervoar, oko devet vagona. I ja tako uhvatim, al` to ne može više od dva meseca”, navodi Radovan Jovanović iz Donjih Leskovica.
„Imamo 45 ovaca i 10 krava. Vučemo svaki drugi dan cisternu vode. Kad sneg popadne, ne možemo ni da dovučemo”, kaže Dobrivoje Jakovljević iz Donjih Leskovica.
Zbog zastarele mreže, duge gotovo 180 kilometara, sa skrivenim ventilima iz vremena pre 2010. kada su vodovodom „Kukalj” gazdovale mesne zajednice, te jedne drugima planirale restrikcije, više nije moguće pronaći sve kvarove i sprečiti ogromne gubitke vode.
„Jedino realno rešenje je da se iz hidroakumulacije „Stubo-Rovni”, gde u podbranskom delu postoji fabrika vode, da se uradi cevovod ka rezervoaru Visoka, da se tu ubaci nekih dodatnih 20 litara u sekundi i da se na taj način rešava pitanje vodosnabdevanja. I da se krene sa rekonstrukcijom vodovodne mreže, jer i ljudi koji 30 godina rade na održavanju vodovoda nisu sigurni kuda je linija prošla, objašnjava Đorđe Milanović, direktor JKP „Vodovod” Valjevo.

Meštani sela od Lelića do Donjih Leskovica žale se da su prepušteni sami sebi. Problem vodosnabdevanja kraja ispod Povlena složen je, a njegovo rešavanje zahtevaće veliko ulaganje, vremena i strpljenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.