Zbog neiskusnog pilota stradalo 116 putnika

Izvor: Blic, 01.Avg.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog neiskusnog pilota stradalo 116 putnika

Prvi rezultati istrage uzroka pada aviona kompanije Er Aližira, koji se 24. jula srušio u pustinjskom području u afričkoj državi Mali, pokazali su da je avion sa 116 putnika i članova posade za samo tri minuta pao sa visine od 10.000 metara zbog neiskustva pilota.

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u padu aviona je 116, jer dve osobe za koja se verovalo da su među putnicima nisu se ukrcale u Uagadugu.

Istražitelji veruju da je avion tipa MD-83, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se kretao iz Burkine Faso prema Alžiru, uleteo u olujno nevreme, a da je tome verovatno doprinelo to što su članovi neiskusne posade zahtevnom vazdušnom rutom iznad Sahare leteli tek mesec dana.

- Čini se da je pilot na oluju reagovao prekasno. Trebalo je da skrene bar 10-15 kilometara pre nailaska na nevreme. Ako se previše približite, onda ostanete zarobljeni u snažnim vazdušnim strujama koje vas bacaju gore-dole - rekao je francuski avioekspert Džerard Feldzer.

Nakon detaljne analize podataka radara, istražitelji su gotovo u potpunosti otklonili mogućnost da je avion oboren u terorističkom napadu, ali još uvek nisu sasvim sigurni da na avionu nije bilo mehaničkih kvarova koji su mogli da doprinesu katastrofi.

Pročitajte još NEMA PREŽIVELIH Avion se raspao pri padu, nađena crna kutija Pala tri aviona za 10 dana

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.