Izvor: Blic, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog litije robijao osam i po godina

Zbog litije robijao osam i po godina

POŽAREVAC - U Okružnom sudu u Požarevcu juče je počela rasprava za rehabilitaciju Radomira Raleta Petrovića iz sela Porodin u opštini Žabare, kojeg je Okružni sud u tadašnjem Svetozarevu (sada Jagodina), 1949. godine osudio na 10 godina zatvora zato što je tražio da se u selu organizuje litija.

Čika Rale, kako ga zovu u selu, kaže da hoće posle skoro 50 godina sa sebe da spere ljagu koju su mu naneli komunisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da konačno u dokumentima stoji da nije osuđivan. Iako je od tada prošlo skoro 50 godina, ovaj osamdesetogodišnjak seća se svega kao da se sve zbilo juče

- Te 1949. godine zamolio me je jedan prijatelj da miliciji u Svilajncu predam zahtev da se za Đurđevdan u Porodinu organizuje litija. Naravno, milicija to nije dozvolila, uz obrazloženje da će se narod napiti i pogaziti pšenicu. Uprkos zabrani, meštani su organizovali litiju, ali ja na njoj nisam učestvovao. Odmah posle podne na Đurđevdan počelo je hapšenje - priča Rale.

Po hitnom postupku osuđeno je 147 ljudi, od kojih stotinak prekršajno, 43 na kazne zatvora u trajanju od jednog meseca do godine, a za 13 među kojima je bio i 22-godišnji Rale u Okružnom sudu u Svetozarevu izrečene su kazne u ukupnom trajanju od 176 godina.

- Ja sam dobio deset godina, od kojih sam 8,8 izdržao u Zabeli, a 6,5 u samici. Za sve vreme robijanja cilj im je bio da me slome. Tukli su me, vređali, a zimi mi uzimali ćebe i davali mi mokro odelo da bih se razboleo i umro. Svakodnevno su mi uz kiblu ubacivali i kanap da bih se obesio. Doduše, taj kanap mi je i spasao život jer mi je putem njega jedan moj seljak koji je bio slobodnjak u Zabeli dodavao hranu, pošto se nije moglo preživeti sa 200 grama proje dnevno. Udba je u Zabeli tražila i da budem cinkaroš, ali sam ja odbio - kaže Rale.

Njegovi sinovi koji su juče sa njim zajedno bili u sudu Dragoslav, koji je danas učitelj u Porodinu i Mihajlo, američki penzioner pričaju da su oca prvi put zagrlili kada su imali 10 godina.

- Za sve vreme boravka u Zabeli kada nas je majka vodila u posetu, između nas je stajao stražar i slušao o čemu pričamo. Nismo smeli da se približimo ocu. Suština očevog hapšenja bila je da nam konfiskuju imovinu, parni mlin, 30 hektara zemlje, vunovlačaru, grebenaru, valjaricu sukna i kafanu u centru sela. Majka mi je pričala da su mlin porazbijali čekićima i prodali u staro gvožđe - priča Dragoslav.

Mihajlo koji se vratio iz Amerike kao penzioner kaže da će tražiti nadoknadu oduzete imovine.

- Do sada nam je vraćeno samo 10 hektara zemlje. Tražićemo da nam sve nadoknade - kaže on.

Suđenje je juče prekinut jer od istorijskog Arhiva u Jagodini nije stigla potrebna sudska dokumentacija. Nova rasprava zakazana je za januar iduće godine.

S. Mirković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.