Zbog čega je vaš tinejdžer stalno umoran

Izvor: Blic, 03.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega je vaš tinejdžer stalno umoran

Tinejdžeri obožavaju da ostaju budni do kasno u noć, pa im je zato teško da se probude ujutru. Ovo ne znači da je vaš tinejdžer lenj, jer je ovo ponašanje posledica psihičkog uzroka. Međutim, postoje načini da pomognete tinejdžeru da se uklopi sa ostatkom sveta. Samo treba da otkrijete njegov unutrašnji sat.

Svako ima unutrašnji biološki sat koji određuje temperaturu tela, ciklus spavanja, apetit i hormonske promene. Biološki i psihološki procesi koje prate ciklus >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovog 24 časovnog unutrašnjeg sata se nazivaju cirkadijurni ritmovi zbog kojih najveći broj dece zaspi još oko 20 časova. Ali u pubertetu ovaj unutrašnji sat se menja, brišući vreme kada počinju da osećaju pospanost - obično se pospanost pomera na oko 23 časa ili kasnije. Još gore je ako tako kasno ostaju budni da bi učili ili izlazili sa društvom.

Premalo sna

Najvećem broju tinejdžera je potrebno oko devet sati sna, da bi mogli da sačuvaju optimalnu dnevnu budnost. Ipak samo nekoliko njih se naspava koliko i treba. Kućni poslovi, domaći zadaci i prijatelji imaju prioritet veći od spavanja. U stvari više od 25 posto tinejdžera spava samo šest i po sati tokom noći ako ne i manje, prema istraživanjima „National Sleep Foundation".

Iako ne zvuči strašno, nedostatak sna može da ima ozbiljne posledice na zdravlje. Pospanost tokom dana otežava koncentraciju kao i učenje ili budnost na času. Premalo sna može da utiče na promenu raspoloženja.

Nadoknađivanje sna

Nadoknada sna tokom vikenda čini se kao logično rešenje ovih problema sa spavanjem, ali nema mnogo efekta. U stvari spavanje samo zbunjuje unutrašnji sat još više. Isto tako može da deluje i veštačko forsiranje na san. Ako vaš tinejdžer odluči da ranije ode u krevet, može da se desi da samo satima leži budan u krevetu.

Brisanje sata

Ukoliko želite da pomognete vašem detetu, evo šta bi prema rečima britanskih stručnjaka trebalo da preduzmete.

lPrilagodite svetlost. Kako se vreme spavanja približava, smanjujte svetlost u kući. Isključite sva svetla tokom noći. Ujutru razmaknite zavesu u sobi vašeg deteta, da bi ga jutarnja svetlost probudila.

lDržite se rasporeda. Iako može da bude veoma teško, potrudite se da vašeg tinejdžera naterate da se svaki dan budi i leže u isto vreme, čak i tokom vikenda.

lNe dajte mu da drema tokom dana. Ako je vaš tinejdžer pospan tokom dana i dremka od 30 minuta, zaista može da ima osvežavajuće dejstvo. S druge strane, previše sna tokom dana će mu onemogućiti da zaspi tokom noći.

lNe dajte mu da uzima previše kofeina. Malo kofeina, pogotovo ujutru, svakako će mu pomoći da ostane budan. S druge strane, previše kofeina će mu onemogućiti da zaspi uveče.

lNapravite rutinu, za spavanje. Podstaknite svog tinejdžera da se pred spavanje nakon tuširanja posveti opuštajućim aktivnostima, a da izbegava da sluša glasnu muziku, igra video-igrice, telefonira ili koristi internet. Bilo bi dobro kada u svojoj sobi ne bi imao televizor.

Možda je u pitanju nešto drugo

U nekim slučajevima preterana dnevna pospanost može da bude znak da vaš tinejdžer ima ozbiljniji problem od problema sa unutrašnjim satom. Zato, ukoliko primetite bilo šta od navedenog, odvedite vaše dete kod lekara.

lKontraindikacije lekova. Mnogi lekovi, kao i oni protiv prehlade i alergije mogu da utiču na spavanje.

lDepresija. Previše spavanja ili premalo spavanja je uobičajeni znak depresije.

lSindrom nemirnih nogu. Ovo stanje izaziva čudan osećaj u nogama i veoma jaku potrebu da se noge non-stop pomeraju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.