Završne reči za gnjilansku grupu

Izvor: B92, 04.Sep.2012, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne reči za gnjilansku grupu

Beograd -- U Višem sudu u Beogradu danas počinje izlaganje završnih reči na suđenju sedamnaestorici pripadnika OVK optuženih za ratne zločine nad civilima u Gnjilanu 1999.

Završnu reč će prvo izneti zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović, a prema rečima advokata Slavka Krstića, odbrana bi trebalo da završne reči izloži do petka, 7. septembra.

Tužilac Vitorović zatražio je danas od sudskog veća, kojem presedava sudija Snežana Nikolić Garotić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da naloži veštačenje svedokinje Slobodanke Čolić ukoliko bude koristio njen današnji iskaz.

Vitorović je istakao da je za svedokinju koju je sud pozvao da svedoči njena najbliža familija navela da je "bolesna i slaba sa živcima".

Svedokinja Slobodanka Čolić je danas prvi put, pred sudskim većem Odeljenja za ratne zločine, kazala da su "Šiptari ubili njene roditelje" navodeći da je to najbližima rekla tek nedavno kada je dobila poziv da svedoči.

"Da li je moguće da dan pošto su joj roditelji ubijeni, ona to ne kaže KFOR-u ili sestrama i bratu?", naveo je Vitorović.

Sud je od svedokinje koja je kazala da "nije dobro kad ne pije lekove" zatražio da dostavi spisak lekova koje koristi, a za koje je lekar Hitne pomoći zaposlen u sudu kazao da se koriste za lečenje psihotičnih poremećaja ličnosti.

Čolićeva je rekla sudu da je bila u drugoj sobi kada su "Šiptari" ubili njene roditelje, da ih je videla mrtve, kako leže na podu, ali da nije videla krv.

Svedokinja je dala i oprečne izjave o datumu kada su ubijeni njeni roditelji. Dodala je da ubistvo nije prijavila Kforu ni policiji u Srbiji.

"Šiptari ima da me ubiju što sam svedok za mamu i tatu", kazala je Čolićeva i dodala da se od početka bombardovanja "leči od živaca".

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti 17 pripadnika OVK da su od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 osoba, najmanje 34 osobe se vode kao nestale, a najmanje 153 čoveka su protivpravno lišena slobode, mučena, a zatim puštena.

Suđenje pripadnicima OVK, od kojih je sedam u bekstvu, objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine.

Optužnica tužilaštva od 11. avgusta 2009. godine Šemsiju Nuhiju, Nazifu i Ahmetu Hasaniju, Fatonu, Sametu i Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Selimonu Sadikuu, Agušu Memišiju, i Burimu Fazliju stavlja na teret da su kao pripadnici OVK od juna do decembra 1999. godine do smrti mučili najmanje 80 osoba.

Postupak se u odsustvu vodio protiv Ajdari Fazlije, Alije Redžepija, Šaćiri Šaćirija, Muslija Šefketa, Alije Sadika, Alije Idriza i Halimi Ramadana.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osuđeno na ukupno 101 godinu zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.