Izvor: B92, 17.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne reči na suđenju Škorpionima

Beograd -- Iznošenjem završnih reči, suđenje petorici optuženih za ratni zločin kod Trnova 1995, ulazi ove nedelje u završnu fazu.

Petorica "Škorpiona" terete se za ratni zločin ubistva šestorice zarobljenika u mestu Godinjske Bare kod Trnova, 16. ili 17. jula 1995. godine, tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Na početku suđenja 20. decembra prošle godine, prvooptuženi komandant "Škorpiona" Slobodan Medić (39) odbacio je optužnicu da je naredio streljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šestorice srebreničkih Muslimana.

Učešće u izvršenju zločina priznao je jedino drugooptuženi Pero Petrašević (36) koji je rekao da je usmrtio jednog iz grupe srebreničkih Muslimana i da mu je naređenje za streljanje izdao lično komandant "Škorpiona" prvooptuženi Slobodan Medić zvani Boca.

Krivicu za izvršenje zločina odbacio je petooptuženi Branislav Medić (36), a trećeoptuženi Aleksandar Medić (38) i četvrtooptuženi Aleksandar Vukov (33) negirali su da su pomagali izvršenje zločina.

Petrašević je 21. februara rekao da mu je prvooptuženi Medić ujutro na dan zločina rekao da sa nekoliko ljudi treba da ode i pobije zarobljene muslimanske vojnike, dok je Slobodanu Stojkoviću posebno naredio: "Idi po kameru, ideš ovo da snimaš".

Prema Petraševićevim rečima, u tela poslednje dvojice zarobljenika pucao je petooptuženi Branislav Medić (36), a prethodno je četvoricu Muslimana streljanih na livadi "overio" Slobodan Davidović, koji je za zločin kod Trnova osuđen na 20 godina zatvora pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Petrašević je naveo da Aleksandar Medić iako prisutan, nije učestvovao u streljanju srebreničkih Muslimana, dok je Aleksandar Vukov sa položaja sišao nakratko do kamiona, ali se ubrzo vratio ne saznavši šta će biti sa zarobljenicima.

Slobodan Stojković koji je kamerom snimio streljanje rekao je svedočeći pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da mu je prvooptuženi Slobodan Medić naredio da snimi video-kamerom streljanje zarobljenika.

On je naveo da su šestoricu Muslimana ubili njegovi saborci, Pero Petrašević, Branislav Medić, Milorad Momić, Davidović i dvojica njemu nepoznatih "Škorpiona", dok Aleksandar Medić nije pucao u žrtve.

Bivši pripadnik paravojne jedinice "Škorpioni" Duško Kosanović koji je svedočio video-linkom iz Haškog tribunala rekao je da je njihov komandant, prvooptuženi Slobodan Medić, znao za ratni zločin njegovih boraca.

Kosanović je rekao da je lično predao Mediću video kasetu, sa snimkom streljanja šestorice srebreničkih Muslimana u mestu Godinjske Bare kod Trnova, 16. ili 17. jula 1995. godine.

Optužnica protiv "Škorpiona" je podignuta na osnovu video snimka streljanja koji su napravili pripadnici te jedinice, a koji je prvi put javno prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom u junu prošle godine.

Ubijeni su Srebreničani Safet Fejzić (17), Azmir Alishpahić (17), Sidik Saltić (36), Smail Ibrahimović (35) i Saib Salkić (20), dok šesta žrtva streljanja nije bila identifikovana.

Suđenje pred većem predsedavajuće Gordane Božilović-Petrović nastavlja se u sredu, 20. decembra u 15 sati u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.