Završeno spasavanje talaca u Alžiru, desetine mrtvih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2013, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno spasavanje talaca u Alžiru, desetine mrtvih

ALŽIR, LONDON -

Vojna operacija spasavanja talaca koje su oteli islamisti u Alžiru večeras je završena, a u njoj je, prema mnogim informacijama, ubijeno više desetina ljudi, javili su alžirski mediji.

Alžirska agencija APS javila je da je operacija okončana večeras, dodajući da za sada nije objavljen tačan broj mrtvih.

Ministar za komunikacije Mohamed Said rekao je da ima poginulih talaca i islamista, ali nije želeo da govori o broju.

Nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ranije, alžirska državna TV javila je da su u operaciji poginula četiri strana radnika - dva Britanca i dva Filipinca.

Agencija AFP, pozivajući se na saopštenje otmičara, prenela je ranije da je u napadu ubijeno 50 ljudi, mahom talaca.

Alžirska agencija APS navela je da su više od 600 alžirskih radnika i četiri strana taoca oslobođeni tokom operacije spasavanja, ali da se ne zna tačan broj ubijenih.

Među ubijenima i lider islamista u Alžiru

Vođa islamista Abu al Bara, i sam je danas ubijen u akciji spasavanja talaca. Kako je javila mauritanska agencija ANI, koja često prenosi pouzdane ifnormacije o grupama povezanim sa Al Kaidom, on je ubijen u akciji alžirske vojske.

Islamisti su juče napali gasno polje "Britiš petroleuma" u In Amenasu na jugu Alžira i zarobili 41 stranog taoca, a ranije danas su zatražili da se alžirska vojska, koja je opkolila islamiste, povuče kako bi mogli da počnu pregovori.

Strane kompanije evakuišu radnik

Španske, norveške i britanske naftne kompanije počele su da evakuišu radnike iz alžirskih energetskih postrojenja.

Španska Kompanija Espanola de petroleos (Compania Espanola de Petroleos SA) saopštila je da je uklonila radnike iz dva postrojenja kao meru opreza, ali i da se operacije u toj zemlji normalno nastavljaju.

BP PLC je saopštio da se planira da se radnici koji nisu ključni za proces rada izvedu iz Alžira.

Direktorka norveške kompanije Statoil Helege Lund rekla je da će oko 40 radnika koji nisu neophodni, biti prebačeni u Norvešku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Završena operacija spasavanja talaca u Alžiru

Izvor: Telegraf.rs, 17.Jan.2013

Vojna operacija spasavanja talaca koje su oteli islamisti u Alžiru večeras je završena, a tokom nje je, prema mnogim informacijama, ubijeno više desetina ljudi

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.