Završeni protesti u Sarajevu, mirno i bez incidenata

Izvor: Kurir, 09.Feb.2014, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni protesti u Sarajevu, mirno i bez incidenata

Tokom danasnjih demonstracija među učesnicima, čiji broj je protokom vremena narastao i na više od 1.000, bilo je dosta mladih, od kojih su mnogi imali maskirana lica

SARAJEVO - Mirni protesti građana Sarajeva, čiji su učesnici od podneva pa nadalje zatvarali više ulica u gradu, završeni su večeras nešto pre 20 sati.

Građani su najpre protestovali ispred zgrade Predsedništva BiH, potom ispred Policijske uprave, te ispred Tužilaštva Federacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da bi onda zatvorili više raskrsnica u centru grada, među kojima i onu ispred Skupštine Federacije BiH.

Tokom danasnjih demonstracija među učesnicima, čiji broj je protokom vremena narastao i na više od 1.000, bilo je dosta mladih, od kojih su mnogi imali maskirana lica.

Što je protest duže trajao to su sve više građani srednje i starije dobi napuštali demonstracije, tako da su na kraju ostali gotovo samo mladi.

Na protestu ispred zgrade Predsedništva BiH zahtevani su, kako je pročitano u proglasu neformalne grupe građana, ostavke vlasti i socijalno pravednije društvo.

Posle okupljanja ispred zgrade Predsedništva BiH, gde je bila blokirana jedna od glavnih centralnih ulica, demonstranti su došli do zgrade policijske uprave Centar uz povike "Pustite nam decu", a kada su videli pripadnike policije, poceli su da uzvikuju "Skinite kacige" i "Decu napolje, lopove u zatvore".

Šef kriminalističke policije Policijske uprave sarajevske opštine Centar Mirsad Šukić poručio je građanima okupljenim na protestu ispred zgrade policije da su svi maloletnici, privedeni tokom nereda u petak u Sarajevu, pušteni na slobodu, posle čega su demonstranti otišli do zgrade Tužilaštva.

Okupljenim građanima je pročitan proglas u kojem se najavljuje da će mirni protesti u Sarajevu biti nastavljeni, traži od političara da priznaju da se radi o buntu naroda, najavljeno je osnivanje Plenuma građana Sarajeva i daje se podrška protestima u svim gradovima Bosne i Hercegovine.

Jedan od učesnika protesta, Anes Polić, u je rekao da su u proglasu skupljene sve stvari koje bole građane Bosne i Hercegovine.

"Prikupili smo ono što nas boli, što se nakupilo ove dve decenije, a to je strašna eksplozija socijalne nejednakosti. Želimo da uspostavimo društvo koje će biti socijalno pravednije", objasnio je on.

Polić je rekao da demonstranti žele da, pošto je vlada Kantona Sarajevo podnela ostavku, bude formira nova vlada koja bi bila sastavljena isključivo od nestranačkih ličnosti.

"Nama nije cilj biti vlast. Želimo da način na koji se ponaša vlast iz korena promeni, ko god to bio", poručio je on, rekavši da je sve počelo radničkim buntom u Tuzli, koji je izazvao eksploziju u celoj zemlji.

Demonstranti su tražili povećanje minimalne penzije na 400 konvertibilnih maraka (100 maraka je nešto manje od 6.000 dinara), prestanak zaduživanja kod MMF-a i prestanak rasta cena komunalija i uvođenja novih nameta.

Zahteva se da se nedostajuća sredstva namire oduzimanjem nelegalno stečene imovine kroz reviziju privatizacije, ograničavanjem najviše plate budžetskih korisnika, ukidanjem nepotrebnih putovanja, smanjenjem broja kantona, reduciranjem voznog parka...

Sve to objavljeno je u saopštenju grupa Udar i Revolt koje su okupile građane BiH koji, kako tvrde, žele promene BiH.

Učesnici protesta su, pored zahteva za ostavkama vlasti na svim nivoima, ponajviše tražili da se iz pritvora puste mladi koji su bili uhapšeni zbog nereda u demonstracijama u petak, kada su zapaljene zgrada Predsedništva i Kantona Sarajevo.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.