Završena sednica Skupštine Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Mar.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena sednica Skupštine Srbije

Skupština Srbije završila je danas sednicu izglasavanjem više predloga zakona i sporazuma među kojima izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima se pooštravaju kazne za saobraćajne prekršaje.

Poslanici su sednicu počeli 6. marta, a protekla je u podsećanju na rezultate beogradskih izbora, i razmatranju amandmana poslanika vladajuće većine, koji, po oceni opozicije, služe da potroše sve vreme za raspravu u pojedinostima, onemoguće svaku kritiku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i da ih ućutkaju.

Na prvi zakon dnevnog reda, Zakon o strancima, poslanici vladajuće većine su podneli više od 340 amandmana o kojima se Skupština danas izjašnjavala, ali ih nije usvojila iako je tokom rasprave o njima isticano da nisu besmisleni i da je njihov cilj poboljšanje zakona.

Tokom glasanja po nekoliko poslanika vladajuće koalicije je glasalo za te amandmane, dok ostali poslanici vladajuće većine nisu glasali, pa amandani nisu postali sastavni deo zakona.

Glasanju koje je trajalo od 10.00 do 17.30 sa jednočasovnom pauzom, pored poslanika vladajuće većine je prisustvovalo svega nekoliko poslanika opozicije.

Skupština je danas usvojila izmene i dopune zakona o policiji i o javnom redu i miru.

Usvojeni su i predlozi zakona o strancima, azilu i privremenoj zaštiti, graničnoj kontroli, evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, nacionalnom DNK registru i o jedinstvenom matičnom broju građana.

Usvojen je i Zakon o državljanstvu Srbije i više međudržavnih sporazuma među kojima i Sporazum sa Federalnom službom obezbeđenja Rusije i MUP-a Srbije o saradnji u oblasti bezbednosti, zaštite zaštićenih osoba i objekata, razmene informacija, opreme i oružja za obavljanje poslova bezbednosti i zaštite.

Usvojen je i sporazum između Vlade Srbije i Vlade Španije o recipročnom priznavanju i zameni nacionalnih vozačkih dozvola, kao i Sporzum Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

Poslanici su usvojili i odluke o više kadrovskih rešenja, među kojima je izbor zamenika javnih tužilaca i predsednika sudova.

Skupština je usvojila odluku o izboru Nebojše Savića za predsednika Saveta guvernera NBS, kao i izboru Željka Jovića za direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama NBS.

Izabran je i predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije Dejan Popović i članovi tog saveta Aca Marković, Dejana Stefanović Kostić, Negica Rajakov i Goran Petković.

Skupština je dužnosti razrešila člana Republičke izborne komisije (RIK) advokata Vladimira Gajića na predlog poslaničke grupe Dosta je bilo.

Razrešen je i zamenik člana RIK-a Miloš Pavlović.

Oni su u RIK izabrani na predlog DJB, ali su taj pokret napustili pred predsedničke izbore prošle godine. Gajić se posle toga priklonio Narodnoj stranci Vuka Jeremića.

DJB je stoga predložio njihovo razrešenje, a na njihovo mesto Skupština je danas izabrala Nebojšu Petrovića za člana RIK-a, a za zamenika Srđana Videnovića.

Sa mesta člana RIK-a na predlog Demokratske stranke rezrešena je Darija Šajn, umesto koje je izabran Dragan Radulović koji je obavljao funkciju zamenika člana.

Za zamenika člana RIK-a ispred DS izabran je Srđan Sandić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.