Završena šahovska Olimpijada u Čenaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2022, 15:11

Završena šahovska Olimpijada u Čenaju

Šahistkinje Srbije zauzele su 13. a šahisti 20. ali su imajući u vidu kvalitet igre i jačinu rivala sa kojima su igrali zaslužili i više.

U završnom 11. kolu šahistkinje su savladale neugodnu ekipu Španije sa 2½:1½, dok je naš muški tim minimalnim rezultatom poražen od Azerbejdžana koji je na kraju zauzeo 7. mesto.

Bila je velika borba protiv Španije – kaže internacionalni majstor Jovan Todorović. – Takva je bila i partija na prvoj tabli između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Teodore Injac i Sabrine Vege, završena je remijem. Na drugoj tabli Tijana Blagojević je previdela matni napad naturalizovane Špankinje, inače Gruzinke Ane Matnadze. Bilo je nezgodno što smo u meču startovali sa tom nulom. Po pozicijama dugo je izgledalo da ćemo doživeti poraz. Marina Gajčin je dobila objektivno jednaku poziciju protiv Marije Ejzagueri. Jovana Erić je igrala odlično, i u tehnički zahtevnoj završnici sa topom i pešakom protiv lovca i pešaka savladala Martu Garsiju i donela konačnu pobedu našem timu.

U završnom kolu šahisti su igrali protiv favorita Azerbejdžana koji je zauzeo 7. mesto, jedno slabije od startnog rejtinga. Izgubili smo 1½:2½.

Inđić je protiv Mameđarova brzo upao u probleme – kaže internacionalni majstor Ivan Martić. – Verovatno je i umor učinio svoje. Naš igrač je imao jak turnir na prvoj tabli. Ivić je u partiji sa Raufom Mamedovom imao bolju poziciju posle otvaranja, ali se prednost istopila. Ivanišević i Durabajli su šahisti sličnog stila. Bila je oštra partija, ali se rasplinulo u jednaku završnicu. Markuš je igrao standardno čvrsto. Neutralisao je nešto slabiju poziciju protiv Huseinova. Žao mi je što smo izgubili, jer je naš tim igrao dobro i borbeno. Igrom i zalaganjem naša reprezentacija je zaslužila plasman u prvih 10. Ostavili su odličan utisak – završava Ivan Martić.

Šahistkinje Srbije su imale 18. startnu poziciju, a zauzele su odlično 13. mesto. U grupi su ekipa od 6-14. mesta sa 16 meč-bodova. Titulu su osvojile Ukrajinke sa 18 bodova, koliko ima i drugoplasirana Gruzija, ali slabije dodatne kriterijume. Treće mesto osvojila je Indija sa 17.

Inače, na otvorenom turniru titulu su osvojili šahisti Uzbekistana, predvođeni svetskim šampionom u rapidu Nodirbekom Abdusatorovom. Isti broj-meč bodova kao i Uzbekistanci, 19, ali slabije dodatne kriterijume, ima Jermenija. Bronzana medalja sa meč-bodom manje pripala drugoj selekciji domaćina. Naš muški tim je startovao kao 23. po rejtingu, na kraju je 20. u grupi ekipa plasiranih od 11-24. mesta sa 15 meč-bodova.

Naše nacionale reprezentacije vratiće se u zemlju u sredu uveče oko 23 časa letom iz Dubaija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.