Završena rasprava o setu pravosudnih zakona

Izvor: RTS, 17.Jul.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o setu pravosudnih zakona

Skupština Srbije završila raspravu o setu od sedam zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa, a ranije i o predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju i o kulturi.

Poslanici Skupštine Srbije završili su objedinjenu načelnu raspravu o setu od sedam zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa, a rad će nastaviti sutra objedinjenom načelnom raspravom o predlozima zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Poslanici su završili objedinjenu načelnu raspravu o predlozima zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, izmenama i dopunama zakona o izvršenju krivičnih sankcija, izmenama i dopunama zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala.

Predstavnici vladajuće većine ocenili su da je usvajanje predloženih zakona neophodno zbog reforme pravosuđa i stvaranja efikasnog pravosudnog sistema, ali i smanjenja stope kriminala u Srbiji.

Predstavnici opozicionih stranaka kritikovali su predložene zakone iz oblasti pravosuđa, ali i odluku skupštinske većine da objedini raspravu o sedam zakonskih predloga.

Radikali su skandaloznim ocenili to što je rasprava o tim zakonskim predlozima objedinjena, navodeći da je time skupštinska većina pokazala da joj kvalitet predloženih rešenja nije bio prioritet.

Istakli su da predložena zakonska rešenja nisu "ni r od reformi u smislu poboljšanja stanja u oblasti pravosuđa", a posebno su kritikovali predložene izmene krivičnog zakonika, kojima se, prema tvrdnjama radikala, zadire u najelementarnija dobra koja svaki građanin u Srbiji poseduje, a to su sloboda i imovina.

Na objedinjavanje rasprave primedbe su izneli i poslanici DSS i NS, navodeći da je to ozbiljan nedostatak u procesu donošenja kvalitetnih i valjanih zakona.

Oštrije kazne za trećinu krivičnih dela

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da predloženi zakoni iz oblasti krivičnog prava, unose novine u krivično zakonodavstvo koje će doprineti povećanju efikasnosti i poboljšanju kvaliteta rada pravosudnih organa.

Obrazlažući zakone Malovićeva je navela da će njihovim usvajanjem biti stvoren normativni okvir za nastavak reforme pravosuđa u skladu sa inetresom i potrebama države i građana.

Zakon o izmenama i dopunama zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, prema rečima ministarke Malović, proširuje nadležnost specijalizovanih državnih organa za borbu protiv organizovanog kriminala na nova krivična dela.

Govoreći o predloženim izmenama i dopunama krivičnog zakonika, Malovićeva je navela da se predloženim rešenjima pooštravaju kazne za oko trećinu krivičnih dela, čime se jača generalna prevencija i odvraćaju potencijalni učinioci krivičnih dela.

Naglasila je da predložene izmene uvode nova krivično delo kojim će se sankcionisati nedozvoljeno javno komentarisanje sudskih postupaka i ometanje pravde. Precizirala je da se predloženim rešenjima ubistvo nosioca pravosudne funkcije ili policijskih službenika, kao i osoba koje obavljaju posao od javnog značaja tretira kao teško ubistvo.

Pooštrene su i kazne za krivična dela silovanja, obljube nad nemoćnim osobama, decom, obljube zloupotrebom službenog položaja, kao i posredovanje u prostituciji.

Donošenjem Zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom biće stvoren normativni okvir kojim će se urediti postupak saradnje Srbije i tog suda, kazala je Malovićeva.

Napomenuvši da zakon sadrži nužna ograničenja saradnje, koja proističu iz prava suverenosti Srbije, ona je ukazala da predloženo rešenje sadrži načelo zabrane istovremenog vođenja postupka, što praktično znači da za ista krivična dela okrivljeni ne može da odgovara i pred domaćim i Međunarodnim krivičnim sudom.

Malovićeva je objasnila da predložena rešenja Zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala bliže uređuje poseban režim izvršenja kazne zatvora i dodatno ograničavaju prava osuđenih za organizovani kriminal.

Pre svega obrazuje se posebno odeljenje za izdržavanje kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, rekla je Malovićeva i dodala da u to odeljenje neće biti upućivane sve osobe koje su pravosnažno osuđene za krivična dela organizovanog kriminala, već samo oni za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost da će osuđeni nastaviti sa kriminalnom delatnošću.

Bradić: Zakon o kulturi, i pored primedbi, treba usvojiti

Skupština Srbije, ranije danas, završila je objedinjenu načelnu raspravu o izmenama Zakona o javnom informisanju i o Predlogu zakona o kulturi.

Na kraju rasprave o izmenama Zakona o javnom informisanju i o Predlogu zakona o kulturi, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić je pozvao poslanike da glasaju za predložene zakone i najavio da će prihvatiti "određene amandmane".

Bradić je rekao da zakon o kulturi treba da bude usvojen i pored svih primedbi i najavio da će prihvatiti veliki broj amandmana koji će, kako je naveo, doprineti kvalitetu zakona.

Govoreći o izmenama Zakona o javnom informisanju, Bradić je rekao da na naslovnim stranama novina postoje tekstovi koji služe samo kao senzacija navodeći da zakonitost i etičnost moraju biti "uslov bez kojih se ne može".

Nakon obraćanja ministra, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić negodovao je zbog poziva Bradića poslanicima da "civilizuju parlament".

"Ne može civilizovati parlament neko ko upravo danas pred nama brani necivilizovan zakon o informisanju", rekao je Aligrudić i dodao da je "ono što Bradić radi smrtna kazna medijima".

Reagovala je i potpredsednica Skupštine Gordana Čomić koja je navela da je pažljivo slušala izlaganje ministra, kao i da "on nije rekao da će civilizovati parlament, nego je pozvao poslanike da to učine".

Zamerke opozicije

Poslanici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke najavili su da neće glasati za predložene izmene Zakona o javnom informisanju i Predlog zakona o kulturi navodeći da oni neće doprineti uređenju tih oblasti.

Predstavnici Srpske napredne stranke su rekli da su kazne predviđene izmenama Zakona o informisanju nezakonite, kao i da je SNS protiv izmena tog zakona.

Predstavnici Socijalističke partije Srbije naveli su da će biti uzdržani kada se bude glasalo o izmenama zakona o javnom informisanju, dok su poslanici G17 plus naveli da će podržati te izmene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.