Završena rasprava o saobraćaju

Izvor: RTS, 21.Jul.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o saobraćaju

Skupština Srbije završila raspravu o amandmanima na izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Posle redovne pauze počeće raspravu o amandmanima na izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Poslanici Skupštine Srbije završila je raspravu o amandmanima na izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a posle redovne pauze počeće raspravu o amandmanima na izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Članovi skupštinskog Odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za odbranu i bezbednost podržali su održavanje Parade ponosa u Beogradu i najavili da će država učiniti sve da osigura bezbednost skupa.

"Ne smemo da dozvolimo da neke manjinske ekstremne grupe ovaj put odnesu pobedu. Ali i vama i nama je jasno da nad tim grupama ne drži kontrolu ni policija, ni službe bezbednosti, ni poslanici", rekao je na sastanku članova Odbora za odbranu i bezbednost i predstavnika Gej strejt alijanse u parlamentu predsedavajući Odboru Dušan Bajatović.

On je dodao da će te ekstremne grupe imati svoje delovanje, ali da je ovaj put na organima države Srbije da do kraja osiguraju bezbednost skupa.

Bajatović je istakao da vladajuća elita kao i veći deo opozicije podržava održavanje Parade ponosa.

U raspravi o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić naveo je da kazne ne mogu da utiču na smanjenje broja saobraćajnih nesreća ako je tehnički nemoguće da se saobraćaj odvija i istakao da je potrebno unaprediti bezbednost puteva.

Prema njegovim rečima, neke magistralne puteve trebalo bi pretvoriti u autoputeve kako bi saobraćaj na deonicama sa velikom frekvencijom bio bezbedniji.

Liberalno demokratska partija je, kako je naveo poslanik te stranke Zoran Ostojić, predlažila da se sigurnosnim pojasom vezuju deca od šest godina, odnosno kada dostignu visinu 150 centimetara, a ne deca starija od tri godine.

Ostojić je ocenio da nije bezbedno da se deca starija od tri godine i niža od 150 centimetara vezuju sigurnosnim pojasevima.

LDP je, prema rečima Ostojića, predložio i da se pod nasilničku vožnju podvede i vožnja motocikla na zadnjem točku, a da zdravstveni radnici, kao i policija mogu svoja vozila nepropisno da parkiraju kada su na dužnosti i rade.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milan Avramović naveo je da nisu stvoreni uslovi za parkiranje vozila u Beogradu i da nema dovoljno parking mesta u gradu a ni u garažama čije su usluge, kako je ocenio, skupe.

Avramović je ocenio da se odnošenjem vozila građana samo puni budžet Parking servisa i da je cilj da se time pljačkaju građani.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković ukazala je da greške u zakonima, kao i nepoštovanje propisa za posledicu mogu da imaju gubitak ljudskih života.

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima formulisane su u cilju daljeg usaglašavanja zakona sa međunarodnim propisima i predviđaju da se u određenim slučajevima zatvorska kazna za pojedine prekršaje zameni novčanom u vrednosti do 150.000 dinara.

One ne predviđaju izmene odredbi koje se odnose na broj kaznenih poena i ne znače blaže sankcije za prekršioce.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.