Završena rasprava o komunalnoj policiji

Izvor: RTS, 28.Jun.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o komunalnoj policiji

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji, kojim se opštinama omogućava njeno uvođenje, kao i dalje unapređenje rada.
Prema važećem zakonu, komunalnu policiju do sada su mogli da formiraju samo gradovi.

Predlogom zakona takođe se uređuje i postupanje prema maloletnicima, tako da jedan broj komunalnih miliconara mora da položi ispit za postupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa maloletnicima.
Uvode se dva nova ovlašćenja – zaustavljanje i pregledanje vozila, kao i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca. Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije.
Miliocionari će moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju i da tako dokažu bilo kakvo remećenje komunalnog reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanje smeća van kanti, puštanje glasne muzike...
Svi prekršioci će morati da postupaju po nalogu komunalnog milicionara, što do sada nije bio slučaj.
Komunalna milicija će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima – građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje.
Komunalni milicioner će moći da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od osam dana, onda je 5.000 dinara, a ako to lice smatra da nije kriv, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.
Radikali protiv 
Tokom rasprave o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji, poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) su tražili da se predložene rešenje povuče iz skupštinske procedure, jer je, kažu u suprotnosti sa sistemskim zakonima.
Ministar državne uprave Branko Ružić odbacio je navode poslanika SRS Petra Jojića da je predloženi zakon u suprotnosti sa Zakonikom o krivičnom postupku, zakonima o policiji i da može da dovede do različitih zloupotreba.
Naveo je da je sadržaj predloženog zakona komplementaran sa zakonom koji se primenjuje već deset godina.
Poslanik SNS Aleksandar Marković rekao je da nadležni hoće da uspostave red i da se na efikasan način izbore sa komunalnim problemima ukazujući da Beograd sa 300 komunalnih policajaca ne može da se izbori sa svim komunalnim problemima.
Poslanica SRS Vjerica Radeta rekla je poslanicima SNS-a, s obzirom da, kaže, sluša da je Beogradu potrebno 1.000 komunalnih milicajaca, zaposle još 700 "jer nema ko da bije narod, a sada ide sezona lubenica".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.