Završena rasprava o katastru i socijalnom stanovanju

Izvor: RTS, 26.Jul.2009, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o katastru i socijalnom stanovanju

Poslanici Skupštine Srbije završili raspravu o predlozima zakona katastru i socijalnom stanovanju. Parlament sutra o amandmanima na zakone iz oblasti zdravstva.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu u pojedinostima na Predlog zakona o državnom premeru i katastru, kao i raspravu u pojedinostima na Predlog zakona o socijalnom stanovanju.

Poslanici su potom završili i raspravu o amandmanima na Predlog zakona o Fondu za zaštitu životne sredine na koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podneto više od 40 amandmana.

Time su završili raspravu u pojedinostima na četiri zakonska predloga iz oblasti prostornog planiranja i zaštite životne sredine.

Skupština će rad nastaviti sutra, raspravom o amandmanima na set od pet zakonskih predloga iz oblasti zdravstva.

Prema predlagaču, Zakon o socijalnom stanovanju će obezbediti uslove za održiv razvoj socijalnog stanovanja koji će omogućiti efikasnije rešavanje stambenih pitanja domaćinstava koja iz socijalnih i ekonomskih razloga ne mogu da obezbede stan po tržišnim uslovima.

Obraćajući se poslanicima na kraju rasprave, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, zahvalio je na "dobroj i kvalitetnoj raspravi" i dodao da se zakonom definiše potpuno nova oblast kao i Agencija koja će se baviti sprovoćenjem tog zakona.

Ministar je pozvao poslanike da daju podršku za izglasavanje Predloga zakona jer ti problemi zahtevaju hitno rešenje.

Iz G17 plus su poručili da je jako dobro što je zakonski predlog na dnevnom redu i pozvali da se za njega glasa jer je veoma bitan za mnoge građane Srbije.

"Zakon je bitan je za privredni i ekonomski razvoj Srbije, bitan je što uključuje princip socijalne pravde i zato što će uticati na ravnomerni regionalni razvoj", naveli su poslanici G17 plus.

Kritike opozicije

Poslanici poslaničkog kluba "Napred Srbijo" rekli su da je za njih zakon neprihvatljiv i da su više očekivali od Vlade Srbije kada je Predlog u pitanju.

Zakon je, prema njihovom mišljenju, trebalo da precizira "koja će biti buduća politika socijalnog stanovanja u narednom periodu, koja će biti cena kvadrata kao i da da kompletan kocept o tome koliko će uticaja imati na privredni rast u Srbiji", što, kako su naglasili, nije precizirano i naznačeno.

Poslanici DSS-a su naveli da predloženim rešenjima nije dovoljno precizirano da socijalno ugroženim kategorijama stanovništva treba omogućiti kupovinu stanova po neprofitabilnim i netržišnim uslovima.

Oni su izneli primedbe da su prihvaćeni samo amandmani koje je predložio nadležni skupštinski odbor, na šta je replicirao ministar Dulić koji je rekao da "to nije tačno i da se radilo na tome da se poboljša zakon i prihvate najbolji predlozi, bez obzira iz koje poslaničke grupe su oni stizali".

Poslanici SRS se protive formiranju novih tela koja su predviđena Predlogom i koja bi, prema njihovom mišljenju, "samo uvećala administraciju, komlikovala proceduru i napravila dodatne troškove bez potrebe".

Zakon o katastru treba da ubrza rad Republičkog geodetskog zavoda

U raspravi o Predlogu zakona o državnom premeru i katastru, Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić poručio je da je predloženi zakon dobar i potpuno usklađen sa evropskim propisima u toj oblasti.

"Zakon će biti lako sprovodiv i omogućiće efikasniji rad Republičkog geodetskog zavoda. Doprineće i sveobuhvatnoj reformi u toj oblasti", zaključio je Dulić, ocenjujući da je zakon trebalo doneti i mnogo ranije.

Poslanici Srpske radikalne stranke naveli su da Republički geodetski zavod ne bi trebalo da se bavi procenom vrednosti nepokretnosti, već isključivo vođenjem zemljišnih knjiga, a procena vrednosti nekretnina, prema oceni radikala, trebalo bi da bude posao Poreske uprave.

Poslanica SRS Gordana Pop-Lazić je kritikovala i to što se u zakonskom predlogu nalaze pojedine odredbe i formulacije koje nisu jasne "običnim građanima" i koje mogu da izazovu zabunu.

Pop-Lazićeva je negodovala i zbog toga što Parlament radi i na "svetu nedelju", dodajući da je razlog verovatno to što se aktuelnoj vlasti u Srbiji "mnogo žuri u Evropu".

Poslanici Demokratske stranke Srbije imali su primedbe na rokove koje zakon predviđa za izdavanje rešenja prilikom upisivanja objekata u državni katastar i zatražili su da se ti rokovi preciziraju.

DSS je zatražila i da se ublaže kriterijumi za izdavanje geodetske licence, ukazujući da će, zbog propisa prema kojem takvu licencu mogu da dobiju samo visokoobrazovani kadrovi, od ukupno 800 geodetskih preduzeća dozvolu za rad moći da dobije samo njih 10.

Na dnevnom redu sednice, koja je počela 16. jula sa 24 tačke dnevnog reda, su predlozi zakona iz oblasti zdravstva, predlog zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i tri predloga zakona o potvrđivanju ugovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.