Završena glumačka smotra u Lebanu

Izvor: RTS, 03.Jun.2013, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena glumačka smotra u Lebanu

Na 33. međuokružnoj smotri amaterskih pozorišta u Lebanu za najbolju predstavu iz večernjeg programa proglašena je "Kučkata" pozorišta iz Dimitrovgrada, dok je od dečjih predstava prvo mesto osvojio "Petar Pan" pozorišta iz Surdulice.

Uručenjem nagrada, završena je 33. međuokružna smotra amaterskih pozorišta u Lebanu, na kojoj su učestvovali ansambli iz pet okruga južne Srbije. Organizatori ove izuzetno posećene manifestacije su lebanski Dom kulture i surdulički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kulturni centar.

Prvo mesto osvojilo je pozorište iz Dimitrovgrada sa predstavom "Kučkata", 2. nagrada pripala je teatru Gimnazijalac iz Lebana, a treća predstavi "Laža i paralaža" iz Aleksinca. Najbolja dečja predstavu, po oceni stručnog žirija, bio je "Petar Pan" pozorišta iz Surdulice.

Na sceni Doma kulture u Lebanu odigrano je osam dečjih i toliko večernjih predstava. Komedije i drame po tekstovima domaćih i stranih pisaca.

Sa predstavom "Sumnjivo lice", po tekstu Branislava Nušića, predstavili su se članovi Dramske radionice "Različak" iz Prokuplja. Na nastup u Lebanu čekali su, kako je rekla Milka Tošić, profesorka srpskog jezika i reditelj predstave, godinu dana, a predstavu su pripremali punih šest meseci.

Mnogi su u Lebanu odrastali uz festival koji se organizuje već trideset tri godine. Iznedrio je gradsko amatersko pozorište "Katarza" koje slavi deset godina rada i dobru glumačku trupu lebanskih gimnazijalaca koji na Republičkoj smotri amaterskih pozorišta već četiri godine osvajaju nagrade.

"Nama mnogo znači učešće na ovoj smotri koj pokreće našu malu i nerazvijenu opštinu", kaže Petar Paunović, učenik 2. razreda Gimnazije.

Dominik Bogdanović, reditelj Gradskog amaterskog pozorišta, rekao je da rade na predstavi o istoriji Lebana: "Vratićemo gledaoce u daleku prošlost našeg mesta. Biće mnogo glumaca, pevača i svirača."

Za selektora 33. mešuokružne smotre amaterskih pozorišta Dragana Jovičića izbor predstava za nije bio lak.

"Po kvalitetu, mnoge predstave  ne razlikuju se od izvođenja profesionalnih glumačkih ansambala", rekao je Jovičić. "Ovakvih kulturnih događaja u Srbiji mora da ima u svakom mestu jer su važni za opstanak države i naroda."

Smotru amaterskih pozorišta Južne Srbije čekaju sa oduševljenjem i učesnici i građani. Nije jedini, ali je najznačajniji kulturni događaj u Lebanu. Za šest dana Dom kulture posetilo je oko pet hiljada ljudi.

"Smotra postoji, jer imamo prave zaljubljenike u pozorište, glumce entuzijaste i tradicionalnu pozorišnu publiku koja svojski podržava ovaj festival", kaže direktorka Doma kulture, Emilija Jordanov Todorović.

Najbolja predstava večernje scene, "Kučkata" pozorišta iz Dimitrovgrada, biće izvedena na republičkom takmičenju u Kuli, a prvoplasiranu dečju predstavu, "Petar Pan" surduličkog pozorišta, posle Lebana, publika će gledati u Ubu.

rts.leskovac@rts.rs

+381 16 242-131

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.