Završen prvi krug konsultacija

Izvor: B92, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen prvi krug konsultacija

Završene konsultacije (arhiva, Beta)

Beograd -- Prvi krug konsultacija predsednika Srbije sa partijama o formiranju vlade nije dao konkretne rezultate.

"Predsednik će najverovatnije konstatovati da tokom konsultacija nije dobio ime mandatara koji može obezbediti većinu", rekao je za "Blic" neimenovani funkcioner DS-a. Dok partije nastavljaju neformalne pregovore o obezbeđivanju većine u Skupštini, pomereni su rokovi za konstituisanje parlamenta i formiranje vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je RIK odlučio da 8. februara budu ponovljeni izbori na šest biračkih mesta.

Zbog odluke Republičke izborne komisije posle intervencije Vrhovnog suda, izbori se ponavljaju na šest biračkih mesta, što znači da rezultati glasanja u Srbiji, koji su proglašeni za konačne, to ipak nisu.

Zbog toga će rok za konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije biti pomeren za mesec dana, odnosno do 10. marta.

To ipak neće uticati na promenu broja mandata koje su stranke osvojile 21. januara, tvrde u RIK-u. Portparol RIK-a Miodrag Petrović kaže za B92 da je reč o ponavljanju izbora na kojima glasa nešto više od 4.000 birača, odnosno manje od promila biračkog tela, pa ne utiču na promenu sastava skupštine, ali utiču na određene rokove.

"To ukazuje da će se pomeriti rokovi za podnošenje finansijskog izveštaja izbornih lista i sada će rok biti 18. februar. Što se tiče dodele mandata kandidatima koje dodele političke partije, to će biti između 18. i 22. februara, u zavisnosti kada objavimo konačne rezultate, a to smo obavezni da uradimo u roku od 96 sati", kaže Petrović.

Nakon završenog formalnog prvog kruga konsultacija stranaka sa predsednikom Srbije o formiranju vlade, pregovori se nastavljaju u neformalnom kontaktu partija koje su ušle u parlament.

Stranka koja obezbedi podršku najmanje 126 poslanika u novoj Skupštini, dobija priliku da joj predsednik Srbije dodeli i pravo da da mandatara za sastav novog kabineta.

Tehnička vlada ili vlada u mandatu

Vlada radi i dalje

Stranke su sada dobile oko tri nedelje više za pregovore o formiranju vlade. To, međutim, produžava i vreme u kojem će funkcionisati Vlada odlazećeg premijera Vojislava Koštunice.

Ponavljanje izbora pokrenulo je i dilemu u javnosti o statusu aktuelne Vlade Srbije. Podsetimo, ministar Zoran Stojković izjavio je da Vlada, do izbora nove, ima samo tehnički karakter od proglašenja zvaničnih rezultata.

S obzirom na to da, posle najnovije odluke RIK-a, izborni rezultati još nisu konačni, B92 je pokušao da u Vladi Srbije proveri da li Vlada i dalje funkcioniše kao tehnička vlada. Uprkos obećanju Srđana Đurića, šefa Vladine kancelarije za saradnju sa medijima, odgovor nije stigao.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da formalno-pravno Vlada i dalje ima mandat. "U tom periodu Vlada obavlja sve normalne poslove, ona je ta koja vodi politiku. Život ne može da stane", kaže on.

"Obično se kaže da Vlada ima tehnički mandat jer više nema legitimnost, nema iza sebe podršku parlamentarne većine. To se dešava u situaciji kada se raspusti Narodna skupština, kada Vladi bude izglasano nepoverenje ili kada predsednik vlade podnese ostavku", kaže on.

"Nijedna od tih situacija se nije dogodila u nas, znači, formalno-pravno, Vlada je u mandatu", kaže Vučetić. On, međutim, objašnjava šta je posao vlade i parlamenta u situaciji kakva je ova danas – nakon održanih izbora.

"Vlada i Skupština imaju obavezu da se ponašaju kao da im je prestao mandat, da se uzdržavaju od donošenja bilo kakvih krupnih odluka, osim u slučaju velike državne nužde", kaže on.

"To bi značilo, konkretno u ovim danima, da bi neke osnovne komunikacije sa međunarodnom zajednicom u vezi sa Kosovom, postojeći državni organi trebalo da obavljaju na nivou svojih kapaciteta", kaže on.

"Svakako, ne bi smela prestati međunarodna komunikacija sa međunarodnom zajednicom", objašnjava Vučetić.

U Beograd sledeće nedelje dolazi američki predstavnik u pregovorima o Kosovu Frenk Vizner, a posetu je najavila i evropska "trojka", koju će predvoditi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Još nije poznato ko će od predstavnika srpskih vlasti primiti međunarodne zvaničnike.

Blic: Mandatar posle drugog kruga

Boris Tadić će organizovati drugi krug konsultacija i predložiti mandatara Demokratske stranke za sastav nove vlade, piše "Blic".

Prema njegovim rečima, Tadić će strankama dati rok da obave međusobne konsultacije i da pokušaju da postignu dogovor, a potom će organizovati drugi krug konsultacija i Skupštini Srbije predložiti Božidara Đelića za novog predsednika vlade.

"Ako Đelić ne bude imao većinu, biće raspisani novi izbori", kazao je sagovornik "Blica".

On je podsetio da je u prvom krugu konsultacija samo DS predložila svog kandidata za mandatara i da je koalicija okupljena oko Liberalno-demokratske partije prihvatila taj predlog, dok druge stranke nisu predlagale kandidate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.