Zavejana Srbija, ne krećite na put

Izvor: B92, 11.Dec.2012, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavejana Srbija, ne krećite na put

Beograd -- U Srbiji od jutros pada jak sneg. Saobraćaj u celoj zemlji otežan, nadležni apeluju na vozače da ne kreću na put bez preke potrebe. Sporo kroz zavejani Beograd.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da su putevi prohodni, da saobraćaj ide jako otežano, ali da ipak funkcioniše. On je naveo da je popodne zabeležen kraći zastoj u mestu Sinjac kod Pirota, pošto je šleper sleteo s puta, ali da je putnički saobraćaj bio u zastoju samo koliko je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dizalici bilo potrebno da izvuče šleper.

Marić je apelovao na građane da ne kreću na put bez preke potrebe, ali da ukoliko se nađu na putu i budu zavejani, pozovu brojeve 193 ili 1985 i da objasne gde se nalaze kako bi im bila ukazana pomoć.

"Uz ispunjenje svih uslova o kojima već četiri dana pričam, ne očekujem taj scenario. Ukoliko budu sarađivali pripadnici Sektora, putari, saobraćajna policija i Republički hidrometeorološki zavod, kolapsa na putevima neće biti", naglasio je Marić.

Uredbom Vlade Srbije teretnim vozilima (šleperima i kamionima s prikolicom) zabranjeno je kretanje na celoj teritoriji Republike Srbije.

Sneg koji pada od jutros padaće do kraja dana i naredne noći, a prema poslednjim informacijama, padavine su intenzivnije na jugu Srbije, u Kraljevu, Kruševcu, na Kopaoniku, Pešteru, Sjenici i u istočnom delu Srbije posebno Velikom Gradištu i Negotinu.

Planinska sela na jugozapadu Srbije kubure sa strujom, a u pojedinim mestima u prekidu je i lokalni saobraćaj.

Zbog snega koji danas veje u glavnom gradu ekipe Beograd-puta su stalno na terenu i čiste pre svega ulice prvog prioriteta kojima se kreću vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Saobraćaj je u pojedinim delovima Beograda usporen, to se posebno odnosi na Autokomandu, Pančevački most, deo pored sajma, autoput kroz prestonicu, kao i na Brankov most.

Aerodrom "Nikola Tesla" radi punim kapacitetom bez prestanka i pored obilnih snežnih padavina. Ekipe zimske službe beogradskog

aerodroma s povećanim brojem ljudi u smenama neprestano čiste piste, manevarske površine i parkirališta.

Saobraćaj se odvija bez smetnji, a pre podne je bilo otkazano nekoliko letova ka Podgorici i Tivtu, pošto podgorički aerodrom nije

radio do podneva, a u Tivtu su bili nepovoljni vremenski uslovi.

U Loznici sneg je dostigao visinu od 14 centimetara, a sva raspoloživa mehanizacija uklanjan snežne nanose s puteva, koji su prohodni, ali na njima ima snega.

Na području Jagodine i Pomoravlja sneg veje od jutros tako jako da ljudstvo i mašine Zimske službe i komunalnih preduzeća ne uspevaju da ga očiste ni sa centralnih trgova. Snežni pokrivač dostigao je 20 centimetara, a ima ga mnogo i na kolovozima, ističu putari.

Otežano se odvija saobraćaj i na severu Kosova, a u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću uvedena su jednočasovna isključenja električne energije.

U čačanskom kraju veje od jutros, snežni pokrivač je sve deblji, saobraćaj je na pojedinim deonicama otežan, ali nema većih zastoja.

U Lučanima zaseda krizni štab, jutros je u selu Gornja Kravarica autobus sleteo s puta, ali povređenih nije bilo.

Na području Ivanjice svi pravci su prohodni, osim pravca Kumanica - Golija, ali se očekuje da će i on biti prohodan do kraja dana ukoliko padavine prestanu. U tom delu Srbije uvedena je zabrana kretanja šleperima i kamionima s prikolicom, mada se i pored toga saobraćaj otežano odvija.

Od jutros i u Boru veje, svi regionalni i lokalni putevi u Timočkoj krajini su očišćeni i prohodni, a na deonici Bor - Žagubica zabranjen je saobraćaj kamionima i šleperima s prikolicom. Vozačima se savetuje da bez preke potrebe ne kreću na put za Žagubicu preko Crnog vrha.

Srednjebanatski okrug i dalje je pod vanrednim merama, ali se stanje postepeno normalizuje, pa će posle jednodnevnog prekida danas početi redovna nastava u srednjim i osnovnim školama u Zrenjaninu i Sečnju, kao i u osnovnim školama i predškolskim ustanovama u Žitištu. Nastavu neće imati samo đaci u školama Nove Crnje.

Deo Niša danas je bez struje zbog kvara u toplani "Jug", pa je centar grada ostao bez grejanja. Nišlije će se, kako se očekuje, ogrejati u popodnevnim časovima.

Bez grejanja je ostao i Priboj jer se cisterna sa 25 tona mazuta zaglavila u snegu na Kokinom Brodu.

Na klizavici u Prokuplju povredilo se sedam osoba, tri teže, a svi su oni zbrinuti u Opštoj bolnici "Dr Aleksa Savić". Na području Kuršumlije, međutim, potpuno su zavejana i odsečena od sveta gotovo sva sela i zaseoci.

Na putu Resavica - Despotovac kod sela Medveđa, automobil niških registarskih oznaka sleteo je noćas s kolovoza, suvozač je zadobio teške telesne povrede, a uzroci nezgode najverovatnije su led i neprilagođena brzina.

Na jugu Srbije na magistralnom pravcu kroz Grdeličku klisuru do granice sa Makedonijom, saobraćaj se odvija bez ikakvih problema.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

AMSS upozorava da na svim putnim pravcima, ispod snežnog pokrivača, ima leda i poledice, što predstavlja veliku opasnost u vožnji.

Pored posipanja i intenzivnog čišćenja puteva i kritičnih deonica, na mostovima i nadvožnjacima zbog pojačanog strujanja hladnog vazduha i vlažnosti kolovoza najpre se formira poledica, pa se saobraćaj na gotovo svim putnim pravcima otežano obavlja, navodi AMSS.

Na putevima prvog prioriteta snega na kolovozu ima u raskvašenom stanju, dok na putevima drugog i trećeg prioriteta snega ima i do pet centimetara na teritoriji Vranja, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Kosova, Novog Pazara, Subotice, Bačke, Kragujevca, Zrenjanina, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Čačka, Novog Sada, Mačve, Kolubare, Beograda.

AMSS upozorava i na učestaiiju pojavu odrona na putevima kroz klisure i useke, odnosno pored kamenih kosina.

Inače, prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirane su 64 saobraćajne nezgode, dok je 12 lica teže i lakše povređeno. U Beogradu je zabeleženo 35 nezgoda, a 6 lica je povređeno.

Na graničnim prelazima putnička vozila se zadržavaju do 30 minuta.

Prema prognozi RHMZ, očekuje se dalje povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara. Trenutno najviše snega ima na Kopaoniku 37 centimetara, u Zrenjaninu 36, Sjenici 35, a najmanje u Vranju - šest i Dimitrovgradu pet centimetara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.