Zauzeto i Sadamovo rodno mesto

Izvor: B92, 12.Jun.2014, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zauzeto i Sadamovo rodno mesto

Bagdad -- Islamistički pobunjenici u Iraku zauzeli su Tikrit, rodno mesto pokojnog predsednika Sadama Huseina, rekli su irački zvaničnici za bezbednost a prenosi BBC.

To je drugi veliki grad koji je pao u ruke ekstremista iz organizacije Islamska država Iraka i Levanta nakon što je ona juče zauzela Mosul.

Tikrit se nalazi 150 kilometara severno od Bagdada.

Irački premijer Nuri el Maliki obećao je da će džihadistima uzvratiti udarac i kazniti one u bezbednosnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snagama koji su pobegli pruživši ekstremistima malo, ili nimalo otpora.

Više od 500.000 civila napustilo je Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, koji su zauzeli ekstremisti, saopštila je danas Medjunarodna organizacija za migracije.

Pripadnici Islamske država Iraka i Levanta od jutros patroliraju Mosulom i pozivaju zaposlene da idu na posao. Uprkos tom relativnom miru, civili i dalje beže iz grada.

Ekstremisti su pored Mosula zauzeli celu provinciju Niniva, a kasnije i više oblasti u blizini Kirkuka, na severu zemlje.

Preuzeli su kontrolu i nad dva sektora provincije Selahedin, zapadno od Bagdada.

Posle zauzimanja Ninive, šiitska vlada Nurija el Malikija odlučila je da naoruža gradjane spremne da se bore protiv pobunjenika.

Islamska država Iraka i Levanta nastala je iz Al Kaide u sunitskom delu Iraka, gde napada šiite.

To je jedna od najsnažnijih pobunjeničkih grupa u Iraku, ali deluje i u Siriji i Libanu.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio da se ne razmatra povratak britanskih trupa u Irak, kao pomoć u borbi protiv islamskih ekstremista.

Moskva žali zbog dvostrukih standarda koje Zapad pokazuje u proceni akcija militantnih snaga u Iraku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pola miliona pobeglo iz grada u samo jednom danu!

Izvor: Blic, 12.Jun.2014

Rasulo u iračkoj vojsci prilikom pada Mosula moglo bi islamiste da ohrabri da uskoro krenu i ka Bagdadu...Manje od dana bilo je potrebno borcima Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) da zauzmu drugi po veličini irački grad kroz koji prolazi najvažnija ruta za izvoz nafte...Pred njima je izbeglo...

Nastavak na Blic...

IRAČANI TRAŽE AMERIČKU VOJSKU: Želimo vazdušne napade, ekstremisti su se oteli kontroli (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 12.Jun.2014

Sunitski pobunjenici ISIL-a (Islamska država Iraka i Levanta), koji su se odvojili od Al Kaide, pregazili su u sredu Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, i približili se naftnoj rafineriji Baiji, najvećoj u zemlji, a mnogi strahuju da je sledeći na redu Bagdad

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.