Zaustavljeni ilegalci

Izvor: B92, 28.Feb.2012, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljeni 'ilegalci'

Beograd -- Uprava carine je u poslednjih nekoliko meseci spečila izmedju 140 i 150 pokušaja ilegalnog prelaska srpske granice Srbije.

Kako je izjavio pomoćnik direktora Uprave Nenad Manić, "tako dobrim rezultatima u velikoj meri doprinela je upotreba savremene opreme koja je postavljena na svim većim graničnim prelazima - Batrovcima, Horgošu, Gradini".

Bez upotrebe skenera, dodao je, ne bi bilo moguće otkriti imigrante sakrivene, na primer, u kutiji za alat u kamionu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili u duplom krovu kombija.

Manić je istakao da se broj pokušaja ilegalnog prelaska granice povećao posle takozvanog "arapskog proleća", ukazavši da imigranti najčešće dolaze iz Avganistana i Sirije i da za njih Srbija nije krajnja destinacija.

Prema njegovim rečima, na graničnim prelazima se sprovodi ciljani pregled na osnovu operativnih podataka i procene carinika, jer bi kontrola svih vozila iziskivala suviše vremena i izazvala gužve.

Manić je kazao da je zabeleženo i pojačano krijumčarenje lekova, kao i zlata, što je povezano sa rastom njegove cene na tržištu, a prošle godine je sprečeno krijumčarenje 90 kilograma zlata - 10 puta više nego 2010.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.