Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorenici ponovo o "Lori"

Beograd -- Zamenik pravnog zastupnika iz Splita u Beogradu razgovara sa svedocima zločina u Splitskoj "Lori".

On ove nedelje u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije razgovara sa grupom svedoka ratnog zločina protiv zarobljenika u Vojno-istražnom centru "Lora" u Splitu tokom 1992. godine. Pozivu Tužilaštva za ratne zločine da daju iskaz odazvalo se 15 svedoka iz Srbije, bivših zarobljenika u "Lori".

Milan Miović iz Topole danas se ponovo suočio sa strahotama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je pre 13 godina doživeo u vojnoj luci "Lora" kod Splita, ali kroz iskaz koji je dao zameniku splitskog županijskog pravnog zastupnika u Specijalnom sudu u Beogradu. Iako svesni da iskazi koje daju u Beogradu nemaju snagu dokaza u obnovljenom postupku koji se vodi za slučaj Lora, već bi trebalo da svedoče i u Hrvatskoj, ipak niko od svedoka sa kojima smo razgovarali ne želi da ode u Split da bi svedočio na susđenju.

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je u avgustu 2004. godine prvostepenu oslobađajuću presudu protiv osam bivših vojnih policajaca za zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima u Vojno-istražnom zatvoru "Lora" 1992. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije navodi da zamenik splitskog tužioca boravi u Beogradu u okviru saradnje koja je počela prošle godine u postupku protiv 17 okrivljenih za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.