Zatvaranje srpskog ministarstva izazvalo debatu

Izvor: Southeast European Times, 14.Avg.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvaranje srpskog ministarstva izazvalo debatu

Analitičari su rekli da zatvaranje srpskog ministarstva za Kosovo ne nagoveštava promenu politike Beograda.

14/08/2012

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 14.8.2012.

Svođenje Ministarstva za Kosovo na Kancelariju za Kosovo od strane nove srpske vlade naišlo je na pomešane reakcije. Mnogi analitičari kažu da taj korak neće uticati na posvećenost Srbije pitanju Kosova, ali neki ukazuju da upućuje negativnu poruku kosovskim Srbima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
„Smanjenje institucionalnog nivoa brige za Kosovo upućuje lošu poruku kosovskim Srbima, zbog čega je ministarstvo trebalo da ostane. Ako nova vlada kaže da će Kancelarija za Kosovo imati istu nadležnost kao ministarstvo, postavlja se pitanje zašto neka druga ministarstva nisu takođe svedena na kancelarije“, kaže Goran Bogdanović iz opozicione Demokratske stranke i bivši ministar za Kosovo, u izjavi za SETimes.

Marko Jakšić, opozicioni predstavnik Demokratske stranke Srbije sa Kosova, takođe se protivi zatvaranju ministarstva, posebno s obzirom da su kosovski Srbi bili protiv te ideje.

„Ovo je vrlo loša poruka, jer je Tomislav Nikolić ostvario ubedljivu pobedu na Kosovu, gde su ljudi to videli kao sopstvenu pobedu. Nažalost, čini se da su se uzalud radovali“, rekao je Jakšić novinarima.

Međutim, predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji je šef nove kancelarije, odbacio je te tvrdnje i rekao da će kancelarija imati istu nadležnost kao ukinuto ministarstvo.

„Srbija vodi računa o svim svojim delovima i svakako će nastaviti to da čini“, rekao je Vulin.

Analitičari ne misle da će promena oblika institucije dovesti do suštinskih promena u politici Srbije prema Kosovu, ali smatraju da to pokazuje realnu procenu situacije.

„To bi takođe mogla da bude poruka nove vlade Zapadu -- da Beograd priznaje stvarno stanje stvari na Kosovu“, rekao je Dušan Janjić, predsednik Foruma međuetničkih odnosa, u izjavi za SETimes.

On je dodao da je još jedan novitet to što je tokom vladavine bivšeg predsednika Borisa Tadića sva politika prema Kosovu bila vođena iz kabineta predsedika. Novom vladinom kancelarijom to se ustupa vladi i premijeru.

Međutim, Ijan Bankroft, osnivač TransKonflikta, smatra da nova kancelarija ne znači da će Beograd početi da vodi novu politiku.

„Od početka pregovora sa Prištinom suštinskim elementima bavili su se predstavnik ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović i njegov mali tim; stoga ukidanje ministarstva za Kosovo neće doneti neku veću promenu u tom smislu“, rekao je Bankfort za SETimes.

Janjić dodaje da je vrlo malo prostora za promenu politike, a posebno s obzirom da je vlada već saopštila da će se pridržavati svih sporazuma koje su njeni prethodnici postigli sa Prištinom.

„Tadić je obećao puno i međunarodnoj zajednici i srpskoj javnosti, a izgubio je poverenje obe. Tomislav Nikolić i nova vlada sada se suočavaju sa zaista teškim zadatkom praktično ukidanja srpskih institucija na Kosovu i učvršćivanja institucija Prištine, što je prilično jedinstvena situacija u svetu“, rekao je Janjić.

Bankroft smatra da će se nova kancelarija takođe suočiti sa praktičnim problemima. „Izazov nove kancelarije, međutim, vezan je za neefikasnost mnogih ministarstava u Srbiji, koja posebno proističu iz preterane centralizacije, nedovoljne koordinacije i nemanja resursa. ...Zato, mada srpska vlada retorički neće biti ništa manje posvećena Kosovu, nova kancelarija mogla bi da ima poteškoća sa svojim praktičnim uticajem -- posebno kada je u pitanju održivi povratak“, rekao je Bankroft.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.