Zatvaranje lokala na Kopaoniku u jeku sezone

Izvor: RTS, 03.Feb.2017, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvaranje lokala na Kopaoniku u jeku sezone

U jeku turističke sezone, kada na Kopaoniku boravi 15.000 gostiju, Poreska uprava zatvorila je jedanaest kafea i restorana. U zavisnosti od toga da li je to prvi ili ponovljeni prekršaj lokali neže raditi jednu ili dve nedelje - do kraja zimskog raspusta. Ugostitelji negoduju.
S obzirom na to da se sedam od 11 zatvorenih objekata nalazi u centru turističkog naselja, gosti moraju dobro da se namuče ako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ručali  žele da ručaju u restoranu. U najvećoj su se nevolji našli oni koji su se već pretplatili na obroke u ovim lokalima.

"Smatram da je ovo pogrešan potez države što je uradila", smatra jedan od njih. "Sve je to moglo da se završi sa novčanom kaznom, a da lokali nastave da rade."
Kažu i da je to nezgodno za skijaše nezgodno, jer ne mogu da se okrepe na stazi kad prave pauzu.
Ovo je druga kontrola koju je u proteklih mesec dana na Kopaoniku sprovela Poreska uprava. Početkom decembra obde je na nedelju dana zatvoreno nekoliko kafića i restorana, ali se tada vlasnici nisu žalili.

Ovog puta, kažu, inspekcije su bile rigorozne, zatvoreni su zbog sitnih propusta i dvonedeljne zabrane rada - kako smatraju - bolje je zameniti većom novčanom kaznom.
"Najmanje dve trećine lično vlasnika poznajem i video sam njihova rešenja o zatvaranju", ističe ugostitelj Davor Kovačević. "U svakom je navedeno stanje, piće u šanku bilo je tačno, da su inspektori dobili fiskalne račune, da se novac u kasama slagao i da su radnici bili prijavljeni. A onda pošto tu nisu našli nikakvu nepravilnost ušli su u kuhinju, prosto iz razloga koji oni i sami znaju. U kuhinji je takva preciznost nemoguća. Tamo se stvari ne broje na komad ili u gram. Kuhinja je jedna živa stvar."
Radan Anisijević, ugostitelj, zamera i nedostatak tolerancije:
"Da li je moguće da toliko nema tolerantnosti dok se vrši kontrola da deca od pet godina ne mogu kod kolege da iskoriste pravo ručka koji su njihovi roditelji uplatili u okviru aranžmana u oktobru, novembru. Mislim da je to jako loša slika i poruka za sve."
U dopisu koji smo dobili od Poreske uprave navode da su mere privremene zabrane obavljanja delatnosti utvrđene na osnovu neizdavanja fiskalnih računa i drugih nepravilnosti, da će razmotriti primedbe i potom pokrenuti postupke za utvrđivanje prekršajne odgovornosti. Ističu da će nastaviti sa vanrednim i vikend kontrolama svih poreskih obveznika, pa tako i ugostitelja.
rts.krusevac@rts.rs 
 



 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kopaonik: Zatvaranje lokala u jeku sezone

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Feb.2017

BEOGRAD - U jeku turističke sezone, kada na Kopaoniku boravi 15.000 gostiju, Poreska uprava zatvorila je jedanaest kafea i restorana. U zavisnosti od toga da li je to prvi ili ponovljeni prekršaj lokali neže raditi jednu ili dve nedelje - do kraja zimskog raspusta. Ugostitelji negoduju...S obzirom...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.