Zašto su ruski bombarderi došli do Kalifornije?

Izvor: B92, 23.Jul.2015, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su ruski bombarderi došli do Kalifornije?

Dva ruska pilota bombardera Tu-95 koji su prišli obali Kalifornije 4. jula poželeli su dobro jutro američkim pilotima i uputili im pozdrave na Dan nezavisnosti.

Kako je saopštio severnoamerički komandi centar za vazdušnu odbranu, poruke su upućene američkim pilotima borbenih aviona koji su im krenuli u susret.

Susret ruskih bombardera Tu-95 i američkih lovaca F-15 desio se istog dana kada je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao Dan nezavisnosti predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD Baraku Obami, 4. jula.

"Ruski piloti su poslali poruku putem vanrednog kanala za komuniciranje", rekao je portparol severnoameričkog komandnog centra za vazdušnu odbranu za CNN.

On je odbio da opiše taj potez kao pretnju, ali je rekao da je incident "potencijalno destabilizirajući", jer je ruski dolazak bio nenajavljen.

Američki borci su istog dana presreli još dva ruska strateška bombardera "Tu-95" u blizini Aljaske..

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.