Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je ukinuta presuda za Ovčaru

Beograd -- Odluka Vrhovnog suda Srbije da predmet Ovčara vrati na novo suđenje iznenadila i Tužilaštvo za ratne zločine i javnost.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će Tužilaštvo učiniti sve, u procesno-pravnom smislu, radi zadovoljenja pravde za žrtve i za dokazivanje istine o onom što se desilo na Ovčari. On je dodao da je na Ovčari ubijeno više od 200 ljudi i da Tužilaštvo smatra da su u pritvoru osobe odgovorne za taj zločin.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tužilaštvu za ratne zločine još nisu poznati detalji odluke Vrhovnog suda i razlozi za vraćanje predmeta na novi pretres, rekao je Vekarić.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, kaže da je politički neumesno komentarisati presude Vrhovnog suda.

"Odluka o poništenju doneta je iz procesnih razloga, uvažene su i žalbe Tužilaštva na dve oslobađajuće presude, ali i žalbe odbrane na 14 osuđujućih presuda", kaže on.

"Proces su sve vreme posmatrali međunarodni faktori, Haški tribunal i organizacije za zaštitu ljudskih prava, a niko nije imao nijednu primedbu na proces. Mislim da je naše pravosuđe položilo test", kaže Ljajić.

Neverica u Hrvatskoj

Zagrebački advokat Čedo Prodanović, koji je u ime hrvatske vlade pratio suđenje optuženima za Ovčaru, rekao je da je iznenađen odlukom Vrhovnog suda Srbije da ukine presudu i suđenje vrati na početak.

Prodanović je rekao da nije upoznat s razlozima kojim se vodio Vrhovni sud, jer nije video pisanu odluku, ali je kazao da pretpostavlja da je sud posegnuo za formalnim nedostacima u samom toku suđenja.

"U svakom slučaju, iznenađen sam, jer je sudija Krstajić, kao i članovi sudskog veća, vrlo profesionalno i korektno vodio postupak. Sve je, kako bismo rekli pravnim rečnikom, bilo 'lege artis'", kazao je Prodanović.

Prodanović je potvrdio da je, kao zvanični posmatrač, posle završenog procesa i objavljivanja presude, Vladu vrlo pozitivno informisao o sudskom postupku.

Mesić: Nadam se, ali...

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da bi bilo dobro ukoliko se novo suđenje proširi na još veći broj osoba, ali da on lično nije u to siguran.

Mesić kaže da poništavanje presude i ponovno suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. ne bi smeo da bude deo predizborne kampanje.

Takođe, ne bi smelo da politika ima uticaj na srpsko pravosuđe, kaže Mesić: "Postavlja se pitanje da li možemo očekivati sljedeće suđenje, u kome će biti obuhvaćeni još neki, jer očito da nisu samo oni koji su presuđeni bili umiješani u najveći zločin koji je u tom prostoru ikad učinjen", kaže on.

"Prema tome, ako i drugi budu suđeni, dobro je što je došlo do ovakvog razvoja situacije, ali nisam baš u to siguran."

Vukovarci reaguju

Na odluku o ukidanju presude najžešće su reagovali stanovnici Vukovara, ali te reakcije ipak zavise da li pripadaju hrvatskoj ili srpskoj zajednici.

Oštro negodovanje i iznenađenost zbog odluke VSS-a izneli su predsednik Skupštine grada Vukovara Nikola Tot i zamenik gradonačelnika Vukovara Vladimir Emedi.

"Ukoliko je namjera da se kazne povećaju, odluka je pozitivna i zadovoljavajuća. Svako drugo rješenje ne bi zadovoljilo pravdu i očekivanja građana Vukovara", kaže Emedi.

S druge strane, umerenije reakcije izneli su zamenik predsednika Vukovarsko-srijemske županije Jovan Ajduković: "To ne treba posmatrati u smislu nikakvih nacionalnih okvira, nego jednostavno u sistemu neovisnog pravosuđa. Ovde su usvojene i žalbe tužiteljstva i odvjetništva."

Slično je reagovao i zamenik gradonačelnika iz srpske zajednice Svetislav Lađarević: "Ne vjerujem da će se bilo ko od njih koji su krivi izvući."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.