Zašto je odložen postupak protiv antivakcinaša pred LKS?

Izvor: B92, 27.Dec.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je odložen postupak protiv antivakcinaša pred LKS?

Glavni pretres pred Sudom časti Lekarske komore Srbije u postupku oduzimanja licence psihijatru Jovani Stojković zbog antivakcinaških aktivnosti prekinut je.

Postupak je zbog incidenata koji su izazvale njene pristalice, a nije poznato kada će biti novo ročište.

Prijavu protiv Stojkovićeve podneo je, inače, pedijatar Tomislav Stevanović iz Zrenjanina, a u tužbi učestvuju još četiri lekara.

Pristalice Stojkovićeve su odmah na početku ročišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je bilo zakazano za četvrtak, dobacivali sudiji, zviždali, vređali, tako da su ročište prvo napustili članovi Komisija, zatim pedijatar Stevanović i epidemiolog Zoran Radovanović, koji je došao u svojstvu građanina.

Radovanović, koji je kao epidemiolog radni vek posvetio borbi protiv zaraznih bolesti i ukazivanju na značaj vakcinacije, kaže da su opštem metežu, dok su izlazili iz zgrade, i njega "dva puta zakačili", a da su i doktora Stevanovića odgurnuli "s leđa".

"Ne mogu da kažem da je tu neko nekog pretukao... Mene su dva puta, jače, nezgrapno zakačili i odgurnuli. Kolegu Stevanovića su kolenima odgurnuli sa leđa i nisu nam dali da prođemo", kaže Radovanović.

On navodi da su pred Sud časti LKS Stojkovićevu došli da brane desničari skloni ekstremnim reakcijama, ljudi nezadovoljni stanjem u društvu, a da je bila samo poneka majka.

Ne zna se kada će biti zakazano novo ročište, a Radovanović veruje da će Sud časti biti pod velikim pritiskom, jer će ih, sigurno, opet na ulazu u zgradu i prilikom izlaska čekati pristalice antivakcinaša.

Najpre pomodna, a zatim izuzetno agresivna antivakcinaška kampanja, uz ne naučne argumente protiv MMR vakcine protiv malih boginja, zaušaka i crvenke, dovela je do epidemije morbila, "malih boginja", od kojih je od 2017. godine do avgusta ove godine obolelo ukupno 5.798 osoba, a 15 je umrlo.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji su upozorili da je u Srbiji najviše umrlih od morbila u Evropi.

Lekcija je naučena, mada na bolan način, a država je u međuvremenu preduzela mere da se podigne svest o značaju vakcinacije.

Broj vakcinisane dece predškolskog i školskog uzrasta znatno je povećan.

Građani Srbije su, naime, shvatili važnost imunizacije, u porastu je vakcinacija protiv sezonskog gripa, a uspešno je sproveden i obuhvat MMR vakcinacijom.

"Pre pojave epidemije morbila 2017. godine, kada je kampanja antivaksera bila na vrhuncu, jednom dnevno sam imao roditelja koji mi je pričao da se plaši da mu dete dobije vakcinu. U poslednjih godinu dana nisam imao niti jednog roditelja koji sumnja u vakcinaciju, niti imam podatak da neko nije vakcinisao dete", rekao je nedavno dr Stevanović, takođe veliki borac protiv šarlatanstva i antivakcinaša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.