Zašto je Čedomir Jovanović pomogao Čanku? VIDEO

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Čedomir Jovanović pomogao Čanku? VIDEO

Beograd -- Od juče politička javnost u Srbiji se pita: zašto je Čedomir Jovanović pomogao Nenadu Čanku.

Prelazak lidera jedne stranke u poslanički klub druge partije nepoznato je poslednjih 25 godina višestranačja u Srbiji.

Preletanja, koalicije, trgovina poslaničkim mandatima - sve su to već viđena manevrisanja u skupštinskim redovima. Međutim, prvi put u istoriji višestranačja lider jedne stranke napušta svoj poslanički klub kako bi spasao drugi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Nameće se pitanje - šta, osim naprasne ljubavi, zapravo veže Jovanovića i Čanka?

“Mene je jako iznenadio taj savez u smislu da sam očekivala da je Liga prava opozicija Aleksandru Vučiću pa čak i po cenu da ostane bez poslaničkog kluba“, rekla je sada samostalna poslanica Marinika Tepić.

Posle njenog odlaska iz poslaničkog kluba, zahvaljujuci Čedomiru Jovanoviću to se, bez obzira na očekivanja, nije dogodilo.

“Ima nešto što se meni dopada u ovom potezu a to je poruka da je ružno da učestvujete na jednoj poslaničkoj listi da dobijete mandat onda napustite stranku i tvrdite da je mandat vaš“, rekla je Mirjana Čekerevac, skupštinski izveštač.

“Stranka nije jedna zamišljena baka koja se šeta i skuplja glasove. Stranku činimo svi pa tako i moja malenkost i svi mi i hiljade i hiljade glasova iz tog Pančeva koje sam ja predstavljala“, dodala je Tepić.

Ni odlazak predstavnika Pančevaca, pa ni prelazak jednog člana LDP nisu privukli toliku pažnju koliko jeste činjenica da se radi o njenom lideru. Ni to, kažu nije slučajno.

“Mogao je da zamoli nekog od svojih ali mislim da to onda ne bilo u fokusu medija i javnosti niti bi to doprlo do poslanika i poslanica kojima je to snazna poruka“, rekao je Zoran Stojiljković sa FPN.

“Čini mi se da je ovo poruka protiv trgovine mandatima što se u skupštini često događa. Ne mora da znači da je u ovom trenutku bilo trgovine mandatima ali to je neki moj utisak“, dodala je Čekerevac.

Nije nemoguće da LDP I LSV pripremaju teren za slučaj da bude parlamentarnih izbora, pošto ih je na prethodim koalicija sa SDS Borisa Tadića jedva izbacila iznad cenzusa.

“Zajedno su samo imali 5% onda taj potencijal treba sačuvati jer kada se to odvoji onda vam prosečan birač u Srbiji kaže zašto bih ja glasao za njih kada će oni propasti i neće ući u parlament“, dodao jeStojiljković.

Pored Tepićeve, poslaničke klubove matičnih stranaka napustili su i Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović i Đorđe Vukadinović i sa još neophodna dva poslanika oformili poslanički klub “Za spas Srbije – Nova Srbija” u javnosti označen kao klub Vuka Jeremića .

S obzirom na spekulacije da je Miroslav Aleksić - NS , vodeći se svojim interesima, odlučio da podrži Jeremića, nije nemoguće da će i Boris Tadić, kada odluči na koju će stranu, ostati bez svog poslaničkog kluba. Da bi opstala, poslanička grupa mora da ima pet poslanika. Trenutno je od ukupno sedam zvaničnih pet klubova sa minimalnim brojem poslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.