Zaštita disertacija od plagiranja

Izvor: Studio B, 21.Jan.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita disertacija od plagiranja

Na svega devet od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB) doktorske disertacije su dostupne u elektronskoj formi pre njihove odbrane.

Ostale visokoškolske ustanove tu obavezu tek delimično ili uopšte ne poštuju, rečeno je danas na sednici Senata UB.

Računarski centar UB (RCUB) napravio je softver, zajednički portal koji će koristiti svi fakulteti, a glavni cilj je da zaštiti doktorske teze od "kopi pejst" opcije.

Disertacija je, kako je rekla Biljana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kosanović iz RCUB-a, uz pomoć softvera pretvorena u niz slika, konvertuje se u format koji je nemoguće kopirati.

Softver omogućava da se vidi koliko je puta pregledana neka disertacija i sa kojih lokacija, rečeno je na sednici Senata.

Softverski alat za stavljanje doktorskih disertacija na uvid nazvan je UVIDOK, a nastao je nakon izmena Zakona o visokom obrazovanju koje predvidjaju da se "doktorske disertacije i izveštaj komisije o oceni disertacije stavlja na uvid javnosti i to u elektronskoj verziji".

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.