Zaštićeni svedok: Evo kako smo vadili organe

Izvor: Mondo, 10.Sep.2012, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštićeni svedok: Evo kako smo vadili organe

Radio-televizija Srbije emitovala je večeras snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji.

On do detalja opisuje čitav proces - od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani odakle su organi distribuirani na crno tržište.

Svedok u snimku navodi: "Dali su mi skalpel. Počela mi je muka, gađenje. Kad kažem muka, mislim kao ružan san od te jedne situacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << beskrajna noćna mora. I sada se sećam toga i sada, i u telu i u mislima, mi se ponovo javlja taj osećaj. Rekao mi je šta treba da radim na telu - da napravim jednu liniju, da ga posečem, da napravim operaciju jednom ravnom linijom, rezom, od početka grkljana do kraja rebara".

Ostak snimka RTS će emitovati u večerašnjoj specijalnoj emisiji.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je večeras za RTS da je glavni istražitelj tima EU koji se bavi istragom o trgovini organima na Kosmetu Džon Klint Vilijamson upoznat sa navodima zaštićenog svedoka.

"On je pre dva meseca bio kod mene, ja sam mu ovo sve prezentovao, imamo dobru saradnju, ali od onda nismo imali komunikaciju", istakao je Vukčević.

Na pitanje šta očekuje da Vilijamson sada uradi, Vukčević je odgovorio da očekuje da Vilijamson "kao pravi tužilac, reaguje".

Srpski tužilac za ratne zločine navodi da je odlučeno da se sa iskazom zaštićenog svedoka izađe u javnost kako bi se sprečilo zataškavanje.

"Ja se bojim opstrukcije, odnosno zataškavanja čitavog slučaja. Imamo loše iskustvo - imamo zataškavanje jednog izveštaja Unmika iz 2005. godine, kasnije i relativizaciju izveštaja Dika Martija", rekao je Vukčević i dodao da je bilo još nekih pokušaja zataškavanja.

Vukčević je uveren da objavljivanjem iskaza svedoka saradnika u medijima neće biti ugrožena istraga.

On je istakao da je Tuzilašto proveravalo kredibilitet svedoka i smatra da je kredibilan.

"Poligrafski smo ga ispitivali, konsultovali smo medicinske stručnjake, oni su analizirali ono što je on rekao i rekli da je to, kako je on to pisao, moguće", ističe Vukčević.

Srpski tužilac za ratne zločine navodi da zaštićeni svedok nema razloga da izmišlja, dodajući da je njegova jedina želja bila da bude zaštićen.

"On je izuzetno ugrožen, pokušali su i da ga ubiju i on je rešio da kao zaštićeni svedok izađe u javnost. Misli da na taj način sebe bolje štiti, jer su neki drugi izlazili u javnost i na taj način sebi spasili život", ocenio je Vukčević.

Prema rečima zamenika tužioca Srbije za ratne zločine Bruna Vekarića svedok je precizno opisao operaciju vađenja srca.

"Proveren je istorijski, geografski, procesno - pravno, medicinski i poligrafski. Sve je tačno što je govorio. Opisi, detalji koje je dao zaista ne mogu biti lažni. Znači, ono u što smo sigurni dopuštamo da provere i međunarodni istražni timovi i tužilaštva koji se bave ovom temom", rekao je Vekarić Srni.

On je istakao da je svedok bivši pripadnik OVK, kosovski Albanac, koji se iz određenih razloga obratio srpskom Tužilaštvu za ratne zločine pre više godina.

"S obzirom na to da mu je bio ugrožen život, nama je njegova i bezbednost njegovih najbližih na prvom mestu i zato moramo biti oprezni u davanju izjava dok bilo koja istraga traje", istakao je Vekarić.

Prve tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosmetu obelodanila je bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci", koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

Del Ponteova je u knjizi opisala kako je 1999. godine od novinara saznala da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slati u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

Ona u knjizi napominje naselje Burel u Albaniji, gde su žrtvama vađeni organi u kući koju je nazvala "žuta kuća".

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" tražili su od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba, ali ta država nije bila raspoložena za saradnju.

Prema izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je aktuelni predsjednik kosovske vlade Hašim Tači i takozvana Drenička grupa.

(agencije/MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Snimak svedoka koji opisuje vađenje organa na Kosovu

Izvor: Kurir, 10.Sep.2012

Emitovan snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji..BEOGRAD - Radio-televizija Srbije emitovala je večeras snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji...

Nastavak na Kurir...

Emitovan snimak izjave svedoka trgovine organima na Kosovu

Izvor: Blic, 10.Sep.2012

Radio-televizija Srbije emitovala je sinoć snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji i koji do detalja opisuje čitav proces - od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani odakle su...

Nastavak na Blic...

Svedok opisao kako je vadio organe

Izvor: B92, 10.Sep.2012

Beograd -- RTS je emitovala snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na KiM koji je do detalja opisao čitav proces...Počeo je od obuke, preko operacija u improvizovanim bolnicama do transporta na aerodrom u Tirani odakle su organi distribuirani...

Nastavak na B92...

Pogledajte snimak stravičnog svedočenja Albanca koji je izvadio srce srpskom mladiću (VIDEO)

Izvor: S media, 11.Sep.2012, 10:31

- Dali su mi skalpel. Počela mi je muka, gađenje. Kad kažem muka, mislim kao ružan san od te jedne situacije, beskrajna noćna mora. I sada se sećam toga i sada, i u telu i u mislima, mi se ponovo javlja taj osećaj. Rekao mi je šta treba da radim na telu - da napravim jednu liniju, da ga posečem,...

Nastavak na S media...

Vekarić: Zaštićeni svedok apsolutno siguran

Izvor: Akter, 11.Sep.2012

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da je bezbednost zaštićenog svedoka koji je direktan učesnik vađenja organa na Kosovu i Metohiji, a koga su nekoliko puta pokušali da likvidiraju, prioritet i da je on u ovom trenutku apsolutno siguran

Nastavak na Akter...

Prikazana izjava zaštićenog svedoka

Izvor: Šumadija Press, 11.Sep.2012

RTS je emitovala snimak izjave zaštićenog svedoka srpskog tužilašta koji je direktan učesnik vađenja organa na KiM koji je do detalja opisao čitav proces.

Nastavak na Šumadija Press...

NOVI DETALJI O TRGOVINI ORGANIMA: Zloglasni turski hirurg preuzimao srpske organe!

Izvor: Telegraf.rs, 12.Sep.2012, 11:32

Svedok srpskog Tužilaštva za ratne zločine opisao je čoveka koji je preuzeo srce zarobljenog ruskog mladića, a taj opis odgovara Jusufu Sonmezu, koji je prošle godine uhapšen zbog tgovine organima

Nastavak na Telegraf.rs...

Svedok trgovine organima opisao zloglasnog turskog hirurga

Izvor: Blic, 12.Sep.2012

Svedok koji je ispričao kako je srpskom mladiću izvađeno srce zbog prodaje opisao je čoveka koji je preuzeo izvađeni ljudski organ na aerodromu kod Tirane i taj opis odgovara Jusufu Somnezu, turskom hirurgu, koji je u Istanbulu uhapšen zbog trgovine organima u slučaju “Medikus”...Prema tvrdnjama...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.