Zarev: Požar moguć i pored najstrožijih kontrola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2012, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarev: Požar moguć i pored najstrožijih kontrola

BEOGRAD -

Načelnik Uprave za preventivu u Sektoru MUP-a za vanredne situacije Ivan Zarev izjavio je danas da je prevencija i zaštita od požara regulisana novim Zakonom o zaštiti od požara iz 2010. godine i da ne postoje detaljniji propisi - podzakonski akti ili tehnički propisi, koji tretiraju isključivo takvu vrstu objekata, kao što su diskoteke.

Zarev je u izjavi Tanjugu istakao da ne postoji mogućnost potpune sistemske zaštite od požara u pojedinačnim slučajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je moguće da će se požar dogoditi i pored najrigoroznijih kontrola.

"Na nama je da predupredimo ono što možemo na osnovu naših saznanja, tehničkih iskustava i propisa sa kojima raspolažemo, međutim, uvek gde postoji objekat, gde postoji posao, postoji verovatnoća da do nekog incidentnog slučaja i dođe", rekao je Zarev.

On je izrazio nadu da će u budućnosti postojati i tehnički propisi koji će eksplicitno regulisati i zaštitu od požara u posebnim vrstama objekata, kao što su diskoteke.

Zarev je podsetio da je Srbija dugo imala staru zakonsku regulativu u oblasti zaštite od požara i da i dalje ima tehničkih propisa uz prethodnih decenija pošto je "dug i mukotrpan posao da se jedan dobar tehnički propis uradi".

"Naravno, tu treba da se uvaže sve činjenice, i slučajevi kao što je ovaj, da bi se na osnovu ovakvih loših iskustava mogle preduprediti neke stvari", istakao je Zarev, povodom požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast", u kojem je poginulo šest osoba.

Prema njegovim rečima, ustanovljeno je da je taj požar izbio kod bine, ali će njegov uzrok biti naknadno utvrđen.

U požaru koji je izbio sinoć, oko dva sata posle ponoći, u novosadskoj diskoteci "Kontrast" život je izgubilo šest osoba, tri mladića i tri devojke, i sve žrtve su identifikovane. Dve devojke su zadobile lakše povrede i zbrinute su u Kliničkom centru Vojvodine.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je diskoteka "Kontrast", u kojoj je uoči nesreće bilo 350 osoba, objekat koji je bio pod nadzorom, odnosno kontrolisan je neposredno pre Nove godine, rekao je Marić i napomenuo da se ispravnost objekata te vrste u smislu protivpožarne zaštite kontroliše dva puta godišnje.

Gradsko veće Novog Sada je iz Odeljenja za preventivnu zaštitu izgrađenih objekata Uprave za vanredne situacije MUP RS dobilo danas informaciju da je diskoteka Kontrast ispunjavala sve protivpožarne uslove predviđene propisima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.