Zapošljavanje, bez ograničenja za umetnike

Izvor: RTS, 09.Feb.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapošljavanje, bez ograničenja za umetnike

Oblast scenskog i muzičkog stvaralaštva biće izuzeta iz primene propisa o ograničavanju zapošljavanja, saopštava Ministarstvo kulture i informisanja posle saglasnosti koja je o tome postignuta na Vladi Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštava da je već postiglo dogovor i saglasnost unutar Vlade Srbije da oblast scenskog i muzičkog stvaralaštva koja se finansira javnim sredstvima bude izuzeta iz primene propisa o ograničavanju zapošljavanja.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštenju, napori Ministarstva da te oblasti izuzme iz Zakona o budžetskom sistemu i Uredbe o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava traju već duže vreme.

Rezultat i modalitet tog dogovora, koji će biti u interesu zaposlenih u toj oblasti, kako najavljuje Ministarstvo, biće saopšten tokom sledeće nedelje.

Ministarstvo u saopštenju konstatuje da je "kampanja koju su pokrenuli Udruženje dramskih umetnika Srbije i njen predsednik Vojislav Brajović kucanje na otvorena vrata".

"Ta napetost koju je među dramskim stvaraocima i u javnosti stvorilo Udruženje", napominje se u saopštenju, "mogla je da bude izbegnuta samo da je Brajović postupio institucionalno i pre svoje kampanje u javnosti se zvanično za informaciju obratio Ministarstvu".

Nažalost, dodaje se u saopštenju, to je izostalo i jedini dopisi koje je Udruženje uputilo Ministarstvu ticali su se isključivo zahteva za povećanje novčanih sredstava za rad Udruženja.

Zbog toga Ministarstvo "odgovorno konstatuje da ne postoji problem ograničavanja zapošljavanja u pozorištima, kao ni problem da će, kako Brajović upozorava, doći do zatvaranja pozorišta u Srbiji zbog nemogućnosti angažovanja honorarnih saradnika".

Umesto toga, ukazuje se u saopštenju, "postoji problem antiinstitucionalnog delovanja unutar Udruženja dramskih umetnika Srbije i njegovog predsednika".

Oni su, kako se objašnjava u saopštenju, "našli za shodno da pokrenu jednu javnu kampanju pre nego što su pokušali da se upoznaju s tim da je Ministarstvo rešavalo i rešilo problem u interesu umetnika i svih ostalih delatnika u pozorišnoj i muzičkoj oblasti".

Zbog svega toga, Ministarstvo se nada da se slične nepotrebne kampanje neće ponavljati, bar ne pre nego što se iscrpu sve mogućnosti delovanja kroz institucije, navodi se na kraju saopštenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.