Zaposlenost i standard prioriteti

Izvor: RTS, 14.Mar.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposlenost i standard prioriteti

Smanjenje nezaposlenosti i povećanje standarda najveći su izazazovi pred novom vladom, rekao premijer uoči glasanja u Skupštini. Parlament konstatovao ostavke ministara koji su ostali bez funkcija i onih čijim će resorima biti dodati novi poslovi.

Na današnjoj sednici Skupštine Srbije, poslanici su konstatovali ostavke 14 ministara, onih kojima je dodeljen novi resor. Uoči glasanja, poslanicima se obratio premijer Mirko Cvetković, koji je predstavio program rekonstruisane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je na današnjoj sednici prisutna većina od 131 poslanika i da ne očekuje iznenađenja.

„Ministri bi trebalo da polože zakletve u toku večeri, pretpostavljam oko 19 časova", istakla je predsednica parlamenta.

Kao glavne izazove koji su pred rekonstruisanom vladom, premijer je naveo smanjenje nezaposlenosti i povećanje standarda.

Kako je Cvetković naveo u ekspozeu, prioriteti su ulazak u Evropsku uniju, očuvanje Kosova i Metohije, razvoj privrede Srbije i poboljšanje životnog standarda građana.

Razvoj socijalno odgovorne države i solidarnog društva, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije i potpuna saradnja sa Haškim tribunalom nalaze se među prvim ciljevima.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković poručio je da u rekonstruisanoj vladi neće tolerisati nerad, bahatost i sve ono što iskače iz zacrtane zajedničke politike.

"Svi članovi ove vlade moraće od danas da budu još odgovorniji u svom radu, skromniji u svom držanju, vredniji u cilju postizanja rezultata, sa još više sluha za potrebe građana zbog kojih se nalaze tu gde jesu. Interes građana i rešavanje njihovih problema biće i još mnogo više nego do sada vrhunski prioritet za svakog člana vlade", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, vlada će do kraja svog mandata realizovati sistemske mere kojima će se dugoročno povećati zaposlenost i životni standard svih građana Srbije, ali i preduzeti operativne mere koje će u kratkom roku dovesti do olakšanja teškoća najugroženijih slojeva stanovništva i poboljšanja života građana.

Te mere, kako je istakao premijer, podrazumevaju snabdevenost osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cenama za sve građane, smanjenje javne potrošnje i fiskalnog deficita, dinamičan rast privredne aktivnosti na bazi proizvodnje razmenjivih dobara i veća ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

Manje ministarstava i manje članova 

Na početku sednice, poslanici su konstatovali ostavke Diane Dragutinović, Saše Dragina, Petra Škundrića, Milutina Mrkonjića, Milana Markovića i Slobodana Milosavljevića.

Ostavke su konstatovane i Božidaru Đeliću, Žarku Obradoviću, Jasni Matić, Oliveru Duliću, Nebojši Bradiću, Bogoljubu Šijakoviću, Srđanu Srećkoviću i Svetozaru Čipliću.

U nastavku zasedanja, poslanici će razmatrati i birati nove članove kabineta Mirka Cvetkovića, čime će biti završena rekonstrukcija Vlade Srbije, koja će imati 17 ministarstava i 21 člana.

Prema predlogu, premijer Mirko Cvetković će uz tu funkciju voditi i Ministarstvo finansija. Zamenik premijera i ministar unutrašnih poslova ostaće Ivica Dačić, a potpredsednici Vlade Božidar Đelić i Jovan Krkobabić.

Umesto Mlađana Dinkića, za potpredsednika Vlade predložena je Verica Kalanović, doskorašnja ministarka za nacionalni investicioni plan, što je resor koji je ukinut u rekonstruisanoj vladi.

Ministar odbrane ostaće Dragan Šutanovac, a ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Na dosadašnjim funkcijama biće i ministarka pravde Snežana Malović, ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, kao i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Na dosadašnjim funkcijama ostaju i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede predložen je zamenik predsednika Demokratske stranke i nekadašnji ministar pravde Dušan Petrović, a za ministra ekonomije i regionalnog razvoja, umesto Mlađana Dinkića, predložen je državni sekretar u tom ministarstvu Nebojša Ćirić.

Za ministra infrastrukture i energetike predložen je Milutin Mrkonjić, a za ministra prosvete i nauke Žarko Obradović. Milan Marković, kako je predloženo, biće ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Umesto Tomice Milosavljevića, koji je podneo ostavku na funkciju ministra zdravlja, predložen je Zoran Stanković.

Oliver Dulić biće ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a Predrag Marković ministar kulture, informisanja i informacionog društva. Srđan Srećković predložen je za ministra vera i dijaspore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetkovićev plan dobar i neostvariv

Izvor: B92, 14.Mar.2011

Beograd -- Ekonomske mere koje je premijer Mirko Cvetković predstavio kao program rekonstruisane Vlade, ekonomisti i privrednici ocenjuju kao dobre ali i teško ostvarive...Oni navode da je malo vremena za njihovu realizaciju dok zemlja još nije izašla iz ekonomske krize...Profesor Ekonomskog fakulteta...

Nastavak na B92...

Odbor o inicijativi za promenu Ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2011, 03:21

BEOGRAD -..Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja razmotriće, na današnjoj sednici, inicijativu Srpske napredne stranke za promenu Ustava, koju je potpisima podržalo više od 300.000 građana...Naprednjaci su polovinom januara ove godine Skupštini predali 304.580 potpisa građana koji podržavaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.