Zaplenjeno više od 1.000 ikona u Tirani

Izvor: RTS, 09.Okt.2013, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjeno više od 1.000 ikona u Tirani

Više hiljadu ikona i drugih umetničkih komada, pronašla je albanska policija u dve kuće u Tirani. Umetnički predmeti iz perioda od 15. do 20. veka i ukradeni su u crkvama jugoistočne Albanije i u Makedoniji, ali još nema procena o njihovoj vrednosti.

Albanska policija zaplenila jeviše od 1.000 verskih predmeta i drugih umetničkih dela, koja datiraju od 15. do sredine 20. veka, i uhapsila dvojicu muškaraca osumnjičenih da su planirali da ih prodaju u inostranstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

 

Hiljadu sedamdeset sedam ikona, fresaka i drugih umetničkih komada ukradeni su iz crkava i kulturnih centara u jugoistočnoj Albaniji i susednoj Makedoniji, navodi se u današnjem saopštenju policije iz Tirane.

Ukradeni predmeti pronađeni su u dve kuće u glavnom gradu Albanije, gde su osumnjičeni i uhapšeni kasno sinoć.

Albanski zvaničnici nisu izneli procenu vrednosti ukradenih predmeta.

Portparolka Ministarstva kulture Milena Seljimi rekla je da su ukradena umetnička dela verovatno bila namenjenja prodaji u drugim balkanskim zemljama ili u Zapadnoj Evropi.

Albanski premijer Edi Rama odao je prizanje policiji na hapšenjima i pozvao Albance da pomognu kako bi se zaustavilo pljačkanje kulturne baštine zemlje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.