Zaplenjena pirotehnika pored škole

Izvor: B92, 27.Dec.2014, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjena pirotehnika pored škole

Policijski službenici su u blizini osnovne škole u Vranovu kod Smedereva zaplenili 2.489 petardi i 55 raketa na uličnoj tezgi.

Protiv prodavačice je podneta prekršajna prijava, u okviru akcija kontrole prometa pirotehničkih sredstava na teritoriji opštine.

Policija će nastaviti da sprovodi mere sprečavanja, otkrivanja i identifikacije lica koja neovlašćenom prodajom ili upotrebom pirotehničkih sredstva remete mir ili ugrožavaju bezbednost građana, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je danas iz Policijske uprave u Smederevu.

Uprava je najavila da će se, u svim slučajevima kada se utvrdi da pirotehnička sredstva prodaju lica koja za to nemaju odobrenje i van za to predviđenih objekata (prodavnica oružja), podnositi zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, na osnovu Zakona o prometu eksplozivnih materija, a roba će se oduzimati.

Iz Policijske uprave u Smederevu podsećaju da je kažnjivo i neovlašćeno korišćenje pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja, ukoliko se remeti javni red i mir ili se ugrožava bezbednost građana (novčana kazna do 20.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana).

Za neovlašćeno organizovanje bakljade ili vatrometa, za fizičko lice je predviđena novčana kazna do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana, odnosno za pravno lice 800.000 dinara, a za odgovorno lice 30.000 dinara.

Za neovlašćenu nabavku ili upotrebu eksplozivnih materija za čije stavljanje u promet nije izdato odobrenje predviđena je novčana kazna od 10.000 dinara do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

Ukoliko maloletnik učini navedene prekršaje, roditelj ili staratelj kazniće se novčanom kaznom do 30. 000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana, navedeno je u saopštenju.

Policijska uprava apeluje na sve građane Smedereva da se uzdrže od upotrebe petardi i ostalih pirotehničkih sredstava, u cilju zaštite života, zdravlja,bezbednosti ljudi, materijalnih dobara i čovekove okoline.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.