Zaplenili pet tona marihuane

Izvor: B92, 12.Feb.2014, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenili pet tona marihuane

Bogota -- Kolumbijske vlasti saopštile su danas da su zaplenile skoro pet tona marihuane od pobunjeničke grupe FARC.

Marihuana je zaplenjena u momentu kada su tekući pregovori između gerilaca i vlade fokusirani upravo na ilegalnu proizvodnju droge.

U operaciji koja je izvedena u nedelju, zaplenjeno je 4.976 kilograma marihuane u skladištu u jednom selu u centralnoj oblasti Meta, javio je AFP.

Jedinica policije za suzbijanje narkotika pri tom je pronašla i uništila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 4,9 hektara zasada marihuane.

Ilegalna droga je jedna od glavnih tačaka pregovora Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) i vlade predsednika Huana Manuela Santosa, koji se vode na Kubi proteklih 15 meseci.

Oblast u kojoj su pronađena polja marihuane i skladište, čuvala su 53 pobunjenika, a vlasti sada utvrđuju da li su gerilci samo štitili oblast ili je droga njihova.

FARC je osnovan 1960-ih godina kao oružano krilo kolumbijske Komunisticke partije i najveća su i najstarija pobunjenicka grupa u Latinskoj Americi.

Ta organizacija, koju Kolumbija, SAD i EU smatraju terorističkom, odgovorna je za brojna ubistva i otmice, a smatra se da se finansira trgovinom narkoticima. Ona ima između 7.000 i 8.000 boraca.

Pored marihuane, Kolumbija je, pored Perua, najveći proizvođač kokaina u svetu. Kolumbija je u 2012. godini proizvela 309 tona kokaina i odatle se ilegalno snabdeva najveći deo svetskog tržišta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od FARC-a zaplenjeno skoro pet tona marihuane

Izvor: Akter, 12.Feb.2014

Kolumbijske vlasti saopštile su danas da su zaplenile skoro pet tona marihuane od pobunjeničke grupe FARC

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.