Zapaljen Makron uz anti-francuske slogane FOTO

Izvor: B92, 01.Nov.2020, 17:16

Zapaljen "Makron" uz anti-francuske slogane FOTO

Stotine demonstranata izašlo je danas na ulice Karačija kako bi iskazali protest protiv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Oni su palili lutke sa likom Makrona i uzvikivali anti-francuske slogane, javlja AP.

Protesti muslimana protiv Francuske i njenog predsednika su počeli nakon što je terorista (18) odsekao glavu pariskom profesoru, koji je prikazivao karikature proroka Muhameda, dodao je AP.

Makron je taj čin nazvao "islamskim terorizmom". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Predsednik Francuske je kasnije rekao da "razume šok muslimana koje je uvredilo prikazivanje karikatura sa likom proroka Muhameda", ali i da će se boriti za slobodu izražavanja u njegovoj zemlji.

"Laž je da sam podržao karikature proroka Muhameda, moje reči su izvađene iz konteksta", rekao je Makron u intervjuu za Al Džaziru.

Bez obzira na njegove reči, na stotine pristalica glavne islamističke partije u Pakistanu, Džasmat e Islami, su i dalje bili protiv Makrona, pa su ga danas vređali i pozivali na bojkot francuskih proizvoda, javlja AP.

Pre njih, šiitski studenti su marširali tri kilometara u Karačiju, zavetovavši se da će, ako treba, "da daju svoje živote za islam i proroka Muhameda", dodaje AP.

Nije Karači jedini grad u kojem su danas protestovali, u još nekim pakistanskim mestima su ljudi izlazili na ulice i uzvikivali slogane protiv Makrona i Francuske.

Istog dana, u glavnom gradu Libana, Bejrutu, demonstranti su danas marširali do francuske ambasade, takođe iskazujući nezadovoljstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.