Zapad proizveo 100 agenasa kao novičok

Izvor: B92, 23.Avg.2018, 07:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zapad proizveo 100 agenasa kao novičok"

Zemlje Zapada su od sredine devedesetih godina prošlog veka proizvele najmanje 100 hemijskih agenasa slicnih "novičoku".

To se navodi u izveštaju koji je objavljen u sredu na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je podsetilo da je u januaru 1993. godine Moskva među prvima potpisala Konvenciju o hemijskom oružju i odmah počela njenu primenu, prenosi agencija Tas s.

"Eliminacija ruskog hemijskog oružja je izvršena pod strogom međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontrolom. Taj obiman proces je dovršen 27. septembra 2017. godine", navodi ministarstvo.

U izveštaju se dodaje da je generalni direktor sekretarijata Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdio finalnu eliminaciju hemijskog oružja u Rusiji.

"Kada se radi o supstanci nazvanoj `novicok` u zapadnim zemljama, njena struktura je prvi put predstavljena 1998. godine u bazi podataka americkog Nacionalnog instituta za standardizaciju", navodi rusko ministarstvo.

"Oko 20 zemalja Zapada istraživalo je slične supstance kao što je novičok od sredine devedesetih. Oni su proučavali načine kako da ga nabave, kao i njegove štetne efekte", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje i da strane naučne publikacije sadrže formule čak 100 jedinjenja koja u nekoj meri imaju svojstva slicna "novičoku".

Ministarstvo je istaklo i da je dosta teško imenovati zemlju iz koje je potekao tip agensa kakav je identifikovan u britanskom gradu Solzberiju, imajući u vidu činjenicu da su metode nabavljanja jedinjenja sličnih novičoku veoma raširene na Zapadu, prenosi Tas s.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.