Zaoštavanje odnosa Turske i Izraela

Izvor: RTS, 28.Jun.2010, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaoštavanje odnosa Turske i Izraela

Premijer Turske Erdogan saopštio da ta država zatvara svoj vazdušni prostor za izraelske avione. Pred izraelskom komisijom za istragu povodom napada komandosa na humatinarni konvoj koji je plovio ka Gazi naći će se premijer i ministar odbrane Izraela.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je Turska zatvorila svoj vazdušni prostor za Izrael, javila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Erdogan je kazao da je Turska uvela zabranu za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << letove nakon izraelskog upada na brodove sa humanitarnom pomoći za pojas Gaze 31. maja, preneo je AP.

U napadu izraelskih komadosa na konvoj brodova ubijeno je devet turskih humanitaraca, a Izrael tvrdi da su njegovi vojnici delovali u samoodbrani.

Turska je zbog ovog napada povuka ambasadora iz Izraela i otkazala zajedničku vojnu vežbu sa ovom zemljom.

Zvanična Ankara je, takođe, kazala da će smanjiti vojne i trgovinske veze i da neće vratiti ambasadora dok se Jerusalim ne izvini za taj napad.

Osim toga, Turska traži da Izrael vrati zaplenjene brodove sa humanitarnom pomoći, pristane na međunarodnu istragu i ponudi odštetu žrtama.

Odbacivši predlog generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da se organizuje međunardona istraga o ovom slučaju, izraelski Kabinet je pre dve nedelje osnovao petočalnu istražnu komisiju, sa sudijom vrhovnog suda u penziji Jakobom Turkelom na čelu.

"Komisija je odlučila da pozove premijera, ministra odbrane i načelnika Generalštaba, kao i nekolicinu viših funkcionera, kao svedoke", rekao je danas Turkel na sednici, koja je bila zatvorena za medije.

Jedan od dvojice stranih posmatrača u petočlanoj komisiji izjavio je da su svi članovi rešeni da istraga bude rigorozna, međutim Turska, čiji su državljani poginuli u napadu 31. maja, smatra da će istraga biti pristrasna.

Svi u komisiji su "rešeni da sprovedu rigoroznu istragu i nadaju se da će dati pozitivan doprinos miru", rekao je Dejvid Trimbl, severnoirski političar i dobitnik Noboleove nagrade za mir.

Izrael se posle sukoba sa humantirnim konvojem našao na udaru žestokih kritika širom sveta i učestali su pozivi da se ukine blokada Gaze. Jevrejska držva je popustila pod tim pritiskom i ublažila kopnenu blokadu pojasa uz obalu Sredozemnog mora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.