Zanijer: Velike teme ostaviti - rešavati jednostavna pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2010, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer: Velike teme ostaviti - rešavati jednostavna pitanja

BEOGRAD - Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Lamberto Zanijer izjavio je da je zbog podeljenosti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o pitanju Kosova teško rešavanje čak i jednostavnih problema i ocenio da bi stvari treba depolizitovati i velike teme ostaviti po strani.

"Prvo mi pada na pamet činjenica da kada god odem u Njujork, vidim i dalje podeljen Savet bezbednosti o pitanju Kosova. Različita mišljenja utiču na mnogobrojna pitanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << terenu. Proces priznavanja nije kao što je kosovska strana očekivala. Sve je sklono politizaciji. Zato je teško rešavanje čak i tema koje bi trebalo da budu relativno jednostavne. Na primer, primanje računa za struju zbog pečata koji nose. Moramo da pokušamo da depolitizujemo stvari i da velike teme ostavimo po strani. Socijalni i ekonomski razvoj je u interesu svih ljudi", rekao je Zanijer za "Novosti".

Na pitanje da li vidi šansu da i Beograd i Priština sednu za isti sto i pričaju o praktičnim problemima, on je odgovorio da ima polja na kojima komunikacija na tehničkom nivou funkcioniše, na primer, kada su u pitanju nestale osobe ili rekonstrukcija pravoslavnih manastira.

"Pažnja je usmerena na određeno pitanje, ne potencira se priznavanje, ili nedostatak priznavanja države i to dozvoljava da idemo napred. Nadam se da ćemo pragmatični pristup i zadovoljavanje interesa obeju strana postići i u drugim oblastima", rekao je Zanijer.

O debati odlučuje Generalna skupština

Kada je reč o odgovoru koji će Međunarodni sud pravde dostaviti o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova, Zanijer je kazao da će Generalna skupština UN odlučiti ima li potrebe za debatom o tom odgovoru.

"Nema 'menija' mera sa kojeg Generalna skupština UN može da bira šta će preduzeti kada joj Međunarodni sud pravde dostavi odgovor o kosovskom slučaju. Polazište rasprave u Generalnoj skupštini biće samo mišljenje Suda i treba da ga sačekamo. Generalna skupština će odlučiti ima li potrebe za debatom. Nema unapred utvrđenog obrasca", rekao je Zanijer.

Na pitanje kada bi na neki način MSP rekao da je jednostrano proglašena nezavisnost bila legalna, da li bi to bila poruka da je uprava UN na nekoj teritoriji samo korak do secesije, Zanijer je odgovorio odrečno.

"Činjenica da sam ja ovde i da Unmik deluje i posle proglašenja nezavisnosti, kaže da neće biti tako", istakao je on.

'Kišobran' 1244 i SB i dalje je tu

Povodom poslednjeg izveštaja generalnog sekretara UN da je bezbednosna situacija "relativno mirna, ali potencijalno krhka", Zanijer je rekao da to "ne bi opisao kao neuspeh, već kao konstantan izazov za međunarodnu zajednicu".

"Kroz naše funkcije doprinosimo održavanju mirne situacije, pa ipak još nismo u mogućnosti da rešimo sva otvorena pitanja", dodao je on.

Na pitanje da li je na tome teško raditi kada je Unmik sveden na 500 ljudi, Zanijer je odgovorio da se pri rekonfiguraciji uzelo u obzir da na Kosovo dolazi velika misija EU da radi na vladavini prava, što je nekad bilo zaduženje UN.

"Brojke su na jednoj strani smanjene, na drugoj su porasle. 'Kišobran' 1244 i SB i dalje je tu", naglasio je on.

Nisam konsultovan o Fejtovom planu

U vezi sa Fejtovom strategijom za sever Kosova, Zanijer je rekao da nije bio konsultovan o ovom dokumentu, niti uključen u njegovu primenu.

"Ne vidim da će strategija promeniti nešto u funkcionisanju Unmika, a Srbi će sami odlučiti na koji način će da se angažuju sa drugim akterima", ocenio je on.

Zanijer je rekao da je broj povratnika na Kosovo mali, ali da postoji "ohrabrujući trend".

"Na svakoj sednici SB UN otvaram temu povratka, jer tu je potreban napredak. Iako su brojke zaista male, i mada smo daleko od zadovoljavajućih, postoji pozitivan, ohrabrujući trend. Jedan od fundamentalnih problema je politički. Ljudi se još ne osećaju prijatno, zbog toga izostaje pomirenje, a bez njega tema postaje i bezbednost. Tu je i spor ekonomski razvoj. Kosovske vlasti izjavljuju da bi volele da ohrabre povratak, ali se i pored toga on slabo odvija. Treba i dalje graditi uslove za povratak", rekao je on.

Na pitanje ima li ikakve šanse da UN ponovo budu medijator između Beograda i Prištine oko određenja statusa, Zanijer je odgovorio da nema mandat da priča o tome.

"UN imaju ulogu na Kosovu preko Rezolucije 1244 i očigledno je da će SB UN nastaviti da prati situaciju. Ali, siguran sam da će zbog perspektive regiona EU igrati ulogu u svim temama", naglasio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rešavati jednostavna pitanja

Izvor: S media, 09.Mar.2010

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kosovo Lamberto Zanijer izjavio je da je zbog podeljenosti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o pitanju Kosova teško rešavanje čak i jednostavnih problema i ocenio da bi stvari treba depolizitovati i velike teme ostaviti po strani....

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.