Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer: Statusno neutralno nije i negativno

NJUJORK -

Ujedinjene nacije su statusno neutralne prema Kosovu, što ne znači da su i statusno negativno orijentisane, izjavio je danas šef UNMIK Lamberto Zanijer za Radio slobodna Evropa, posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Kao što znate mi smo statusno neutralni. Očigledno je da Kosovari više vole da komuniciraju sa institucijama koje su blagonaklone prema njihovoj proglašenoj nezavisnosti", rekao je Zanijer.

On je izrazio uverenje i da "kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << institucije uviđaju da UNMIK nije tu da bi se suprotstavio svemu što one čine".

"Naprotiv, možemo imati potencijalno korisnu ulogu pomažući im u uspostavljanju kontakta sa zemljama i institucijama koje ne priznaju nezavisnost Kosova", istakao je Zanijer.

"Naravno, da to nije poželjna pozicija za kosovske institucije. One žele da ostvare direktnu komunikaciju sa drugima kao suverena država. Međutim, u više navrata vlasti u Prištini su mogle da shvate da to ne funkcioniše", rekao je šef UNMIK.

On je istakao da "na podršku i olakšavanje komunikacije koju UNMIK i UN mogu da obezbede - pozitivno gledaju i Beograd i Priština".

"Vlasti u Srbiji svakako smatraju da je to u skladu sa Rezolucijom 1244. Priština uviđa takođe da bi alternativa ovakvoj ulozi UNMIK bila u mnogo čemu gora", rekao je Zanijer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.