Izvor: Politika, 19.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaljubljeni poklanjaju ruže

Ruža – kakav poklon. Lepa, mirisna, mnogima omiljeni cvet. U zavisnosti od toga koje je boje poslužiće čak i kao poruka darodavca. Ružičasta simbolizuje prijateljstvo, crvena strastvenu ljubav, bela čistoću, a žuta predanost, mada bi neki rekli da ukazuje na ljubomoru. Plava ruža je simbol nemogućeg. Bilo da je bela ili crvena, ruža je jedan od omiljenih cvetova alhemičara koji svoje rasprave često nazivaju ružama mudraca.

Ruža u Indiji simbolizuje potpuno savršenstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dušu, srce i ljubav.
U hrišćanskoj ikonografiji ona je simbol kapi Hristove krvi ili Hristovih rana. Simbol Rozenkrojcera sastoji se od pet ruža, jedna je u sredini na mestu Hristovog srca, a preostale su u krakovima krsta.
Budući da asocira na prolivenu krv, ruža često simbolizuje mistično ponovno rođenje – preporod. Upravo zbog toga, još od antike, ruže se polažu na grobove. Šta je od svega ovoga najlepše – naravno, ruža kao poklon, uz poljubac i recimo najbolje želje za Novu godinu, jer u današnje vreme ruža pre svega simbolizuje ljubav.
A šta je sa ostalim cvećem i zelenišem u bašti, parkovima, vazi?

U simbolici cveća mimoza je simbol sigurnosti, to jest, u širem smislu – simbol pouzdanja. Nalazi se i u masonskim obeležjima. Mimoza sa zlatnožutim cvetovima simbolizuje raskoš i moć.

Iako lotos raste u prljavoj vodi, njegovi cvetovi su veoma lepi i čisti. Stoga se u japanskoj književnosti taj cvet uzima kao simbol moralnosti koja može da ostane čista i netaknuta i usred društva, a ne samo povlačenjem u osamu.
Lotos, koji ima osam latica , kao što prostor ima osam pravaca, simbol je kosmičkog suglasja. Dodaje mu se i čvrstina (nesavitljivost stabljike), napredak (bujnost biljke), brojnost potomstva (obilje semenki), bračna sloga (dva cveta na jednoj stabljici), prošlo, sadašnje i buduće vreme (mogu se naći istovremeno tri stadijuma biljke: pupoljak, cvet, semenke).
Ljiljan je simbol beline, čistoće, nedužnosti i devičanstva. Spajajući u sebi simboliku vode sa simbolikom meseca i snova, ljiljan postaje cvet intenzivne ljubavi koja zbog svoje dvosmislenosti može da bude nestvarna, potisnuta ili idealizovana. Kada je idealizovana, ljiljan postaje cvet slave.
U biblijskom predanju, ljiljan je simbol izbora – biranje voljenog bića. Poljski ljiljan se dovodi u vezu sa stablom života u raju.

Šimšir, koji je u antici bio posvećen Hadu i Kibeli, bio je i ostao pogrebni simbol, a istovremeno i simbol besmrtnosti, jer je zimzelena biljka.
Drvo mu je tvrdo i čvrsto, pa šimšir simbolizuje čvrstoću i postojanost. Od njega se izrađuju čekići masonskih loža. Zbog tvrdoće, stari narodi su od njega pravili bičeve, čigre, češljeve, frule i pločice. Pločice su pravili na poseban način, prekrili bi ih slojem voska, pa je na takvim čvrstim podlogama bilo moguće i pisanje.
Budući da je bio svrstan među grmlje podzemnog sveta, smatrao se simbolom neplodnosti. Zato su stari narodi pazili da ga ne izlože na žrtvenike Venere, boginje ljubavi, plašeći se da takvim prinosom ne izgube muževnost.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.