Zakuvava se spor oko Foklanda

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakuvava se spor oko Foklanda

Britanija najavila istraživanje bogatih ležišta nafte oko Foklandskih ostrva. Argentina uvela poseban režim plovidbe prema arhipelagu, a London reagovao podižući nivo pripravnosti ratne mornarice i slanjem u region razarač "Jork".

Argentina isključuje vojnu akciju kao opciju u cilju potvrđivanja svog suvereniteta na Foklandskim ostrvima, ali insistira na pregovorima sa Velikom Britanijom, izjavio je zamenik argentinskog ministra spoljnih poslova Vitorio Tačeti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Stanovnici ovih ostrva ne treba da strahuju od novog rata, ali treba da shvate da Argentina neće odustati od svojih prava, istakao je Tačeti u intervjuu za argentinski FM Milenijum radio, javio je AP.

Argentina je zbog planova Britanije da istražuje naftu u ovom području, 16. februara izdala dekret prema kome će svakom brodu koji iz argentinskih luka plovi do ovih ostrva, ili koji želi da uđe u argentinske vode, biti potrebna posebna dozvola argentinske vlade.

Geolozi procenjuju da su rezerve nafte oko Foklanda bogate, ali Argentina se protivi namerama Britanije da eksploatiše te rezerve, jer smatra da su ostrva njena.

Britanski ratni brodovi su u stanju pripravnosti i spremni da štite komercijalne rute ka  Foklandskim ostrvima, u čijoj blizini patrolira razarač "Jork", a britanski premijer Gordon Braun najavljuje oštar stav ako Argentina pokuša da prisvoji tu teritoriju bogatu resursima, javljaju agencije.

Braun: "Mi održavamo bezbednost na Foklandima"

Gordon Braun je otvoreno upozorio argentinsku Vladu da će britanske Južnoatlantske snage, koje uključuju i 1.000 vojnika na Foklandima, reagovati u slučaju ometanja veza između ostrva i ostatka sveta.

"Mi održavamo bezbednost na Foklandima i nastavljaju se redovne patrole. Mislim da ćete shvatiti da smo napravili neophodne pripreme kako bismo osigurali da stanovnici Foklandskih ostrva budu prikladno zaštićeni", rekao je Braun.

Argentina je optužila Veliku Britaniju da priziva rat: "Nije prvi put da se prizivaju aveti rata u Velikoj Britaniji, bilo da to radi vlada, bilo opozicija", rekao je argentinski ambasador pri UN Horhe Argueljo.

Argentina smatra da su Foklandska ostrva njena teritorija, iako ih je Velika Britanija okupirala 1833. godine. Zbog toga je 1982. godine vođen rat između Britanije i Argentine.

Najveća ratna tragedija dogodila se kada je britanska atomska podmornica "Konkiror" ispalila tri torpeda, svako sa po 363 kilograma eksloziva "torpeks", na krstaricu "General Bergano", oko 200 nautičkih milja (370 km.) od Foklandsih ostrva.

Dva torpeda su pogodila metu. Prvo je udarilo u zadnji deo broda, u blizinu magacina sa municijom, ali nije napravilo veću štetu, dok je drugo probilo oplatu broda i eksplodiralo u mašinskom odeljenju, naprvivši rupu dužine 20 metara i momentalno ubivši više od 250 članova posade.

Požar nije izbio, ali je brod počeo brzo da tone, pa je kapetan Bonzo 20 minuta posle napada naredio evakuaciju. Dva broda iz pratnje spasla su 770 članova posade "Kapetana Bergana", poginuli su 321 mornar i dva civila koja su se nalazila na plovilu.

Tragedija argentinske krstarice i zgražanje međunarodne javnosti ubrzale su proces postizanja mira između Velike Britanije i Argentine. U "Foklandskom ratu", koji je trajao 2,5 meseca, poginulo je 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika, kao i tri civila.

Argentina ne upotrebljava naziv Foklandska već Malvinska ostrva.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves rekao je juče da podržava Argentinu, istakavši da Velika Britanija "krši međunarodno pravo".

"Odlazite odatle, vratite Malvinska ostrva argentinskom narodu", poručio je Čaves.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.