Zakon o zaštiti uzbunjivača na leto

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o zaštiti uzbunjivača na leto

Beograd -- Srbija bi na leto mogla dobiti zakon o zaštiti uzbunjivača. Zatvorska kazna do tri godine za lice koje odmazdom dovede do teških posledica po uzbunjivača.

"Mislim da će ovaj model zakona biti pravi test političke volje za našu vlast da li zaista želi da omogući zaštitu uzbunjivača", rekao je zaštitnik građana i rukovodilac Radne grupe za izradu modela zakona Saša Janković.

Ukazujući da predstavljeni model zakona pruža izuzetno "robusnu zaštitu uzbunjivača", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključujući i krivična dela, on je kazao da je navedeno da ko preduzme akt odmazde, ukoliko nisu ostvarena obeležja drugog težeg krivičnog dela, biće kažnjen zatvorom do godine.

"Ako je akt odmazde doveo do teških posledica za oštećenog, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine", rekao je Janković i dodao da je predviđeno i da će onaj ko ne izvrši odluku kojom se sprečava akt odmazde takođe biti kažnjen zatvorskom kaznom.

Prema njegovim rečima, krivična sankcija predviđena je i za onoga ko neovlašćeno otkrije identitet uzbunjivača.

On je naveo da je pažnja obraćena i na zlonamerno uzbunjivanje, te da je za onog ko da obaveštenje o navodnom ugrožavanju javnog interesa za koji zna da nije istinito predviđena kazna zatvora do godine.

"Model zakona pruža izuzetno širok spektar u pogledu onoga koga štiti i od čega se štiti", rekao je Janković i dodao da svako može biti uzbunjivač, kao i da je predviđena nagrada za uzbunjivače.

Janković je istakao da je u modelu zakona određeno da zaštitu uzbunjivačima pruža sud, ali da je navedeno i da lice koje je podnelo zahtev za zaštitu ima pravo da do donošenja odluke suda, odnosno drugog organa nadležnog za odlučivanje o tužbi za odmazdu, traži i privremenu zaštitu.

Poverenik za informacije od javnog značaja pozvao je sve da u narednih 15 dana daju primedbe i sugestije na model zakona koji će nakon tog roka biti prosleđen Ministarstvu pravde državne uprave.

"Nakon 15 dana i svođenja rezultata elektronske rasprave model zakona ću predati ministarstvu da se od njega napravi i formalni nacrt", rekao je Šabić, koji očekuje da se model utvrdi kao predlog i uputi Skupštini Srbije na usvajanje.

On smatra da bi Srbija na leto konačno mogla dobiti zakon o zaštiti uzbunjivača, što bi bio doprinos borbi protiv korupcije, koja je "poprimila razmere koje ne mogu da se kontrolišu".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zakon o zaštiti uzbunjivača na leto

Izvor: Akter, 03.Apr.2013

Srbija bi na leto mogla dobiti zakon o zaštiti uzbunjivača, a zatvorska kazna je do tri godine za lice koje odmazdom dovede do teških posledica po uzbunjivača

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.