Hrvatska, ipak, bez sankcija EU

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2013, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, ipak, bez sankcija EU

Hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić izjavio da je sa EU postignut dogovor o spornom zakonu, popularno nazvanom "Leks Perković", javlja Jutarnji list.

"Danas smo održali jedan od sastanaka u nizu i postiglismo dogovor s kojim su zadovoljne obe strane. Hrvatska vlada će hitno preduzeti sve potrebne korake za izmenu Zakona o pravosudnoj saradnji o krivičnim delima s državama EU. Dakle, to ide u hitnu proceduru, a Zakon će stupiti na snagu što je pre moguće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a najkasnije 1. januara 2014“, rekao je ministar.

Komesarka za pravdu EU Vivijen Reding je kazala da će EU pomno nadzirati taj proces i pratiti da li se i kako Zakon primenjuje. Na pitanje novinara zašto je uopšte i došlo do kršenja evropskih zakona, Miljenić nije odgovorio već je rekao da je sada jedino važno da Hrvatska zatvori to poglavlje i krene dalje.

Jutarnji list podeća da je agencija Rojters prethodnih dana pisala da je Hrvatska popustila pred pritiscima da ubrza usklađivanje svog zakona o Evuropskom nalogom za hapšenje sa pravilima EU, zbog čega su Hrvatskoj pretile sankcije EU.

Podsetimo, uoči ulaska u EU, Hrvatski sabor usvojio je izmene zakona kojim je ograničio primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena tek posle avgusta 2002. godine, koji je kolokvijalno nazvan "Leks Perković".

Ovim zakonom je onemogućeno izručenje Josipa Perkovića, koga Nemačka tereti da je kao agent jugoslovenske tajne službe Udba učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Zbog odbijanja Hrvatske da izmeni izmenu zakona, Evropska komisija je pokrenula proceduru za kažnjavanje Hrvatske, na koju je ova odgovorila žalbom u kojoj se navodi da "nema razloga za sankcije EU jer Hrvatska namerava da ispuni sve obaveze iz evropskog naloga za hapšenje".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Krkobabić: Zakon o radu u proceduri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2013, 16:55

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić izjavio je danas da se usaglašavaju stavovi oko radne verzije Zakona o radu i da veruje da bi on mogao doći u skupštinsku proceduru do kraja godine ili najkasnije u rano proleće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.